U trendu

Krivica kao oružje (1)

Mnogi će, da bi u vezi dobili ono što žele, pokušati da partnera navedu da se oseća krivim (recimo, zato što im ne pruža to-i-to). Kratkoročno posmatrano, to može uspeti, ali gledano dugoročno, takvo ponašanje razara vezu – trajno.
Kako se to koristi krivica kao oružje? Na primer, tako što koristite rečenice tipa: „Ako me voliš, učinićeš to-i-to“. Ili, tako što kažete: „Ne brini ti za mene“, a zatim duboko uzdahnete. Šta je problem s ovakvim ponašanjem, s time što navodite partnera ili partnerku da se osećaju krivim? Uništavate intimu koja postoji između vas dvoje, jer ljubav činite uslovnom. Saopštavate voljenoj osobi da ćete prestati da je volite ako ona ne učini ono što od nje eksplicitno ili implicitno tražite. Postavljate sebe kao osobu na vlasti, dok ono drugo mora da ostane ispod. Napadajući osećajem krivice, napadate i voljenu osobu i vezu koju imate s njom.
Koristeći krivicu kao oružje, vi postavljate test partneru ili partnerki. „Ako me voliš učinićeš to“ ili „Ne vidim zašto ne bi mogao jednostavno da…“, zapravo znače: „Ne verujem ti da me voliš. Dokaži“. Time voljenu osobu terate da vam dokazuje svoju ljubav iz početka, kao da između vas dvoje nikad ništa nije postojalo, kao da vam ljubav nikad nije pokazana.
Krivica kao oružje uništava poverenje koje je prethodno postojalo (ako je postojalo) između partnera. Tom vrstom napada vi povređujete voljenu osobu, i to namerno; to je postupak disciplinovanja putem bola kako bi se neko naterao da promeni svoje postupke ili svoj način viđenja stvari. Kako da vam voljena osoba veruje ako je namerno povređujete? Nemoguće je imati emotivnu intimu, neophodnu za vezu, s osobom od koje morate da se štitite (a morate, ako vas namerno povređuje).
Kad koristite krivicu kao oružje i uz to navodite primere iz prošlosti, vi na taj način odbijate da te greške iz prošlosti oprostite. Šta god da vam je neko učinio u prošlosti, koliko god se kajao zbog toga, to je već učinjeno i ne može se nikako izmeniti. Ako vi ne opraštate, već iznova i iznova koristite to kao argument, to je veoma surova i bolna kazna kojom saopštavate partneru ili partnerki da stvari između vas nikada neće biti sasvim kako treba. Ukoliko niste u stanju da oprostite (ne znači nužno i da zaboravite) i da pustite stvari da idu dalje, ako je to ranije iskustvo za vas bilo suviše bolno, onda vi zapravo niste u stanju da ostanete u vezi s tom osobom.
Sutra pročitajte zbog čega posežemo za krivicom kao oružjem i kako prestati s takvim postupkom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.