Krivica kao oružje (2)

Pisali smo o korišćenju krivice kao oružja i o tome da je to pogrešno, da to ne bi trebalo raditi. Danas možete pročitati česte razloge zbog kojih se za tim oružjem poseže, kao i predloge kako da prestanete to da činite (ukoliko je taj postupak deo vašeg „arsenala“).
Zbog čega se krivica koristi kao oružje? To nikada nije čin ljubavi, uvek je napad. Možete ga sami sebi predstaviti kao „okrutnu iskrenost“, reći sebi da istina boli, ali ne radi se o tome. Napadajući krivicom, napadamo da povredimo, da nanesemo bol. Zašto, onda, to činimo nekome koga bi trebalo da volimo? Ovakvom napadu obično se pribegava kad osećamo da nam nešto preti, kad se ni sami ne osećamo voljenim niti vrednim ljubavi. Nešto u vezi – ili, možda, nešto što se nekad davno desilo a mi ovaj trenutak u vezi povezujemo s tim – učini da se osetimo ranjivim, pa posegnemo za ovim oružjem u pokušaju da uspostavimo kontrolu nad situacijom. Nažalost, korišćenje krivice kao oružja nikada nas ne dovede tamo gde želimo da budemo. Nećemo dobiti ljubav ni intimu za kojom čeznemo – naprotiv, udaljićemo se od partnera ili partnerke. U zdravoj vezi nema nadmoći, oba partnera se iskreno trude oko onog drugog, pa nema razloga da osećate da vam nešto preti, nema straha od napada. U zdravoj vezi oba partnera mogu da budu iskrena i otvorena, osećaju da su na sigurnom i da je voljenoj osobi stalo do njih.
Krivicu nikada ne bi trebalo koristiti kao oružje, a ako to činite, treba biti svestan da je razlog za to u vama, a ne u voljenoj osobi. Upitajte se zbog čega osećate da vam nešto preti. Da li se u prošlosti desilo nešto što jednostavno niste u stanju da oprostite? Postoji li realan razlog za vaš strah? Da li vam je i inače teško da verujete ljudima? Jeste li jako nesigurni kao osoba? Da li vam se čini da se stvari u vezi u kojoj ste dešavaju prebrzo? Razmislite u čemu je problem, odakle zapravo potiče vaš strah, a onda se zapitajte sledeće: da li je veza u kojoj ste zaista vredna truda? Da li stvarno volite partnera/partnerku? Da li stvarno želite da budete u toj vezi i, ako želite, šta je to što vas sprečava da se opustite i ne koristite emotivne ucene kao što je teranje voljene osobe da se oseća krivom? Odgovori bi trebalo da dovedu do dovoljnog razumevanja sebe i svojih strahova da nestane potreba za ovakvim oružjem.
A možda će vas odgovori do kojih ćete doći navesti da shvatite da zapravo ne možete i ne treba da budete u toj vezi, ali i to je bolje nego da se osećate toliko uplašeno da morate da se branite na tako surov način. Veza vredi jedino ako oboje možete da budete ono što jeste, bez straha od toga da ćete zbog toga biti povređeni. Intima među partnerima nije nešto što se desi samo od sebe onima koji žive zajedno, to je nešto što se gradi – na tome moraju aktivno raditi oba partnera, ali rezultat i te kako vredi truda. I apsolutno, ali apsolutno, krivica se ne sme koristiti kao oružje, inače od srećne veze neće biti ništa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.