Krizni periodi i seks

U svačijem životu povremeno dolazi do kriznih perioda: problemi na poslu, problemi s bliskim osobama, velike promene u životu (selidba, na primer – neiscrpan izvor stresa)… Takve situacije unervoze svakog, bez obzira na pol, ali muške i ženske reakcije na ovakve situacije mogu da budu drugačije.

Muškarac će često u ovakvim situacijama želeti seks čak i više nego inače; seks je odličan način da se opusti, da uživa u intimnostima s partnerkom i da se u vreme kada se oseća nesigurnim u makar jednom segmentu svog života potvrdi kao veoma uspešan – kao uspešan ljubavnik i kao uspešan partner. Posle vođenja ljubavi, osećaće se znatno opuštenije i znatno bolje. Naravno, ovo je bila jedna moguća reakcija, i muškarcima može da se desi da im u kriznom periodu uopšte nije do seksa.

Kod žena je situacija obrnuta. Kada su zatrpane događajima koji kod njih izazivaju stres, najčešće im nimalo neće biti do seksa – seks će biti poslednja stvar koja im padne na pamet. Čak i ako požele seks, osećaće se krivim zbog toga – kako mogu da misle na seks, na uživanje i opuštanje, kada ima toliko hitnih stvari koje moraju biti rešene sad, odmah, ili o kojima makar moraju da brinu i da budu jako zabrinute dok problemi ne prođu? Čak i ako ih partner nagovori na seks, čak i ako u tom seksu zaista uživaju, nakon vođenja ljubavi osetiće grižu savesti (naravno, kao što kod muškaraca ima izuzetaka od pravila, tako je i sa ženama).

Ovde, bez namere da uvredimo žene, moramo primetiti da je muško rešenje bolje. Uz pomoć seksa se opuste, smire, a onda s obnovljenom snagom mogu da se vrate rešavanju problema. Sad, ako vam stvarno nije do seksa u takvoj situaciji, šta da učinite? Niko vas ne primorava na seks, ali ne bi bilo loše da se ipak potrudite da očuvate bliskost s partnerom. Nežni dodiri, naga tela jedno do drugog, sve to donosi uživanje i doprinosi očuvanju bliskosti, a ne mora nužno da dovede do seksa. Ako se, nakon takve razmene nežnosti, ipak opredelite za seks, setite se da nikakve akrobacije nisu neophodne – verovatnije je da će vam oboma prijati nežno vođenje ljubavi dok su vam tela pripijena jedno uz drugo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.