U trendu

Lekari upozorili šta nikako ne bi trebalo da radite pre seksa

Žene pre seksa nikako ne bi trebale da idu u toalet da bi urinirale, jer time povećavaju rizik od nastanka bolnih urinarnih infekcija, tvrdi urolog Dejvid Kaufman.

On navodi da je ideja da žene treba da ide u WC pre seksa, kao i nakon, toliko učestala da se pretvorila u globalni mit u koji svi veruju, piše Dejli Mejl.

Ipak, ističe da je jedan deo mita tačan – onaj da žene obavezno moraju da uriniraju posle seksa, jer se na taj način ispiru bakterije s kojima je došla u kontakt, a čest su uzrok infekcije mokraćnih puteva.

Međutim, s druge strane, uriniranje pre seksa je najveći uzročnik cistitisa medenog meseca, odnosno infekcija koje nastaju povezane sa seksom.

Seks kao uzrok problema

I preterivanje sa seksom može biti opasno za žensko zdravlje, tvrde lekari. Dugotrajni seks kao i nekoliko odnosa na dan mogu uzrokovati infekciju urinarnog trakta ili tzv. cistitis medenog meseca. Iako ima romantično ime, ova bolest može biti jako bolna, piše Women’s Health.

– Mokraćna cev nalazi se uz vaginu što znači da tokom seksa bakterije iz genitalija lako prelaze u mokraćni kanal. Što je trenje veće to je i veći rizik od infekcije – istakla je američki ginekolog Meri Džejn Minkin.

Infekcija je češća kod žena koje nisu nikad rađale, a neke žene mogu je dobiti nakon svakog seksualnog odnosa. Rizik se može smanjiti ako pre i nakon seksa urinirate, napomenula je Beverli Vipl, profesorka sa Univerziteta Nju Džerzi.

Simptomi

Simptomi se najčešće pojave u roku jednog ili dva dana, a  karakteriše ih bol kod mokrenja, učestalo mokrenje, promena boje urina i bolovi u području iznad pubične kosti. Ako se ne leči na vreme može uzrokovati infekciju bešike i bubrega, piše About.com.

Lečenje

Čim primetite prve simptome preporučuje se da potražite pomoć lekara. On će po potrebi prepisati antibiotike koji će izlečiti infekciju.

Takođe, treba povećati unos vode ili soka od brusnice što će pospešiti mokrenje, a samim tim i čišćenje bakterija iz urinarnog trakta. Sve dok se infekcija ne izleči, seks je najbolje izbegavati.

Pre seksa se ne pije ni svaki lek

Antihistaminici, lekovi koji se standardno deluju za smanjivanje simptoma alergije poput osipa, oticanja, ekcema ili svraba, nešto su što žene ne bi trebali da piju pre seksa.

Naime, istraživanja su pokazala da antihistaminici deluju tako da opuštaju sva tkiva tela – od usne duplje pa sve do genitalnog područja.

Samim tim, postizanje uzbuđenog stanja za ženu će biti otežano, čime će se smanjiti i količina vaginalne sluzi. Ona je tu da učini seksu ugodnim, ali i pospešuje orgazam, pa bi upravo tableta za alergiju mogla učiniti seks manje prijatnim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.