U trendu

Ljubav ili poštovanje

Ljubav je prijatno osećanje koje se oseća prema biću druge osobe, ali i poštovanje je osećanje koje se oseća prema biću druge osobe.

I u jednom i u drugom slučaju procenjujemo da to biće ima osobine koje su u skladu s našim visokim vrednostima.

U čemu je onda razlika u proceni druge osobe kod ova dva osećanja?

Razlika je u tome što kod poštovanja procenjujemo da druga osoba ima samo neke osobine koje mi izuzetno cenimo, dok se o drugim njenim osobinama ne izjašnjavamo.

Tako je moguće da istu osobu koja je zbog jedne ili nekoliko osobina predmet našeg poštovanja, zbog nekih drugih osobina preziremo ili, čak, mrzimo.

Prema tome, može se zbog neke osobine poštovati čak i omrznuti neprijatelj.

Poštovanje jeste odnos prema biću druge osobe, ali samo prema jednom delu tog bića: poštovanje je parcijalni odnos prema biću.

Za razliku od poštovanja, u ljubavi mi procenjujemo da je druga osoba nama vredna kao celina, kao totalitet, a ne samo zbog neke svoje pojedinačne osobine. Prema tome, ljubav je totalni odnos prema biću. Imajući u vidu prirodu ljubavi i prirodu poštovanja, možemo povući liniju kontinuiteta između ova dva osećanja tako što će se na jednom kraju nalaziti situacija kada visoko vrednujemo samo jednu karakteristiku neke osobe (poštovanje), preko vrednovanja nekoliko osobina, vrednovanja većine osobina do druge krajnosti – kada vrednujemo sve karakteristike neke osobe (Ljubav).

Izvor: „Formule ljubavi“, autor Zoran Milivojević – psihoterapeut

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.