Loša ste majka ako niste opsednuti decom?

Nije zanemarljiv broj majki koje će, jednom kad rode decu, svu svoju energiju da prenesu na njih. Prosto će obožavati svoju decu, što je super – ali će im posvetiti apsolutno svu svoju energiju i u potpunosti zanemariti partnera, što već nije dobro.

Naravno da je sasvim normalno voleti svoju decu, i neophodno je posvećivati im puno vremena – po mogućnosti, zajedno s ocem te dece, jer su deca i njegova.

Međutim, desi se nekad da žena shvati da i dalje više voli svog muža nego svoju decu (voli ona i decu, ni na koji način ih ne zanemaruje, ali i dalje puno pažnje posvećuje i svom partneru), onda se uporedi s drugim majkama, od kojih čuje da, zbog posvećenosti deci, više nemaju ni seksualne odnose sa svojim partnerima, jedva da i komuniciraju s njim, sve to jer su u potpunosti posvećene deci, i pomisli da je loša majka jer se ona ne ponaša tako. Nije loša majka – naprotiv.

Nekada se govorilo da deca treba da se vide, ali ne i da se čuju. Danas mnogi idu u drugu krajnost – ne samo da slušaju svoju decu, što bi bilo dobro, već im nekritički ispunjavaju svaki hir. Time ne čine ništa stvarno dobro za svoje dete, jer će ono kasnije imati problema da shvati da nije centar svačijeg sveta, i ti problemi počeće već u vrtiću, pa u školi, i mogli bi da potraju celog života, života jedne osobe koja nije još od sopstvenih roditelja naučila da i drugi imaju svoje potrebe i da nije jedina na svetu.

Za dete nije stvarno dobro ni ako zbog njega majka ignoriše svog partnera, jer će se tata tog deteta onda osećati nevoljeno u sopstvenoj porodici, i ljubav i pažnju će pre ili kasnije potražiti negde drugde. Za dete je svakako mnogo bolje ako se mama i tata i dalje vole, ako paze jedno na drugo i ako ga vaspitavaju tako da ono zna da je voljeno i da im je veoma važno, ali da nije i jedina osoba na celom svetu čije su želje bitne.

Ukratko: ako želite da ste u srećnom braku i srećnoj porodici, trebalo bi svakom članu porodice, odraslom ili mlađem, posvećivati pažnju i voleti ga – i tako bi trebalo da postupaju i mama i tata i deca (deca nisu u braku, naravno).

Samo tada će mama biti i dobra mama i dobra supruga, tata će biti i dobar tata i dobar suprug, a deca će u takvoj porodici biti najsrećnija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.