Malo se iznervirao

Koliko nasilja ste spremne da trpite od partnera? Da li smatrate da je u redu da vas udari ako se iznervirao? Mislite li da nije u redu da vas tuče, ali da šamar ne znači ništa posebno? Nemali broj žena prilično lako oprašta šamare i smatra ih prihvatljivim, uz opravdanje „on se samo malo iznervirao“. Da li to zaista stoji kao opravdanje?

Nasilje u vezi ne bi smelo da postoji – ni fizičko, ni verbalno, ni psihičko. To ne znači samo da muškarci ne smeju da budu nasilni – ne smeju da budu nasilne ni žene (da, ima i takvih slučajeva, češće se radi o verbalnom i psihičkom zlostavljanju, ali ima i fizičkog nasilja).

Rezon tipa „šamar je u redu, to se on samo malo iznervirao“ ne da ne stoji nego je poguban – ako se on tako ponaša kad se „malo iznervira“, i to još na početku veze, šta će se tek dešavati kasnije i u prilikama kad se mnogo iznervira? Takvih prilika će biti, jer se prihvatanjem „male količine nasilja“ prećutno daje zeleno svetlo i za više nasilja, u situacijama kada žrtva to „zasluži“ ili kada se iz raznoraznih razloga nasilnik „žestoko iznervira“.

U nekim stvarima „malo“ ili „mnogo“ ne postoji. Tako je i s nasiljem u vezi. „Malo nasilan“ (ili, da budemo fer, „malo nasilna“) ne postoji. Pre ili kasnije, to obavezno postane „mnogo nasilan“ ili „mnogo nasilna“ – „mnogo“ definišite kao količinu koju ne prihvatate da trpite.

Da li to znači da je neophodno raskinuti posle jednog šamara? Ako baš želite, možete svojoj „grubljoj polovini“ dati još jednu priliku – ali tek nakon što im jasno i nedvosmisleno stavite do znanja da nasilno ponašanje nećete tolerisati ni u kojoj meri i ni zbog čega.

Naravno, ne žive svi po ovakvim principima. O nekima koji prihvataju da budu žrtve nasilja i nasilnika saznate iz čitulja ili iz crne hronike; o nekima ne saznate nikad, pošto ne završe baš u bolnici ili na groblju – ali svakako ne budu ni srećni.

Zato, ne prihvatajte nasilje u vezi – ni zbog čega. U takvoj vezi ne možete biti srećni – a ako je već tako, kakvog onda smisla ima takva veza? Kakvog smisla ima biti u vezi bez sreće i bez ljubavi?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.