U trendu

Mana koja s vremenom sve više iritira

U nekim vezama se desi da jedno od partnera primeti neku manu na onom drugom, ali ipak nastavi vezu, trudeći se da tu manu ignoriše. Međutim, s vremenom sve više primećuje tu manu, ta mana ga/je sve više iritira, dok ne postane maltene jedino što kod partnera ili partnerke primećuje.
Neretko, tada dolazi i do sve jačih sukoba, pa i do pucanja veze. Pokušaja neke stvarne komunikacije bude malo ili nimalo, uglavnom se sve svede na optužbe. Ono što bi posmatrača sa strane dodatno moglo da zbuni jeste to da se, često, ta „osoba s manom“ od samog početka veze uopšte nije promenila – ako je veza mogla da funkcioniše nekad, bez obzira na tu iritirajuću manu, zašto ne bi mogla i dalje?
Stvar je u tome što sami biramo šta ćemo primetiti, odnosno, na šta ćemo obratiti pažnju. Svaka osoba će imati i vrline i mane – svi smo ljudi. Možemo odabrati da se usredsredimo na vrline (što je nekad teško izvodljivo ako su mane zaista krupne, ili nam čak i ugrožavaju egzistenciju), a možemo odabrati i da se fokusiramo na mane. U slučaju fokusiranja na mane, jedna ista osobina s vremenom će nam se zaista činiti sve gorom i gorom (može se i objektivno desiti da se ta mana s vremenom pogorša, ali nije nužno – ako je mana sve što želimo da vidimo, to ćemo i videti).
Kako izbeći ovakvu situaciju? Kada kod voljene osobe uočite neku manu, dobro razmislite o tome da li je to nešto s čime možete da živite. Naravno, neke stvari ne treba nipošto prihvatati – opijanje, nasilje, kocku, narkomaniju, kriminal… To su mane koje će vam ugroziti život, a koje je veoma teško promeniti kod nekog („Ako me voli, promeniće se“ najčešće ne funkcioniše, koliko god se vi nadali, samo vas izmaltretira i upropasti vam život). Ako se radi o mani koju ne možete da trpite, razgovarajte o tome s voljenom osobom i recite joj da vam ta osobina ili takvo ponašanje nisu prihvatljivi, da vi s tim ne želite da živite, dajte im određeno vreme da se promene (ako su voljni) i podržite ih u tome. Nema promene? Pa, sami ste rekli da ne možete da živite s osobom s takvom manom – onda i nemojte.
Reč je o mani s kojom možete da živite, ali radije biste da te mane nema? Opet, razgovarajte s voljenom osobom i objasnite joj u čemu je problem – i budite spremni za to da do promene možda nikad neće doći, jer se ljudi slabo menjaju. Što ne mora nužno da bude razlog za raskid, sigurno i vi imate neke sitne mane koje nerviraju voljenu osobu, pa ona ipak ne želi da se rastane od vas.
Ono što nipošto ne treba uraditi jeste to da na manu koja vam jako smeta ne reagujete uopšte, nadajući se da će nestati sama od sebe – a onda jednog dana, iznenada, samo provrištite na voljenu osobu zbog nečega za šta ona nije ni znala da vam smeta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.