U trendu

Mnoge žene polude kada muškarci urade ovo u krevetu, ali to to ne bi smele da shvataju lično

Mnogi muškarci imaju naviku da zaspe odmah nakon seksa. Ali, nemojte to da shvatite lično jer nije do vas. Naime, postoji naučni razlog zašto muškarci zaspe gotovo u trenu nakon odnosa.

I kod muškaraca i kod žena je dokazano da seksualna stimulacija pospešuje moždanu aktivnost. Tpkom seksa, opušteniji smo, oslobađamo mnogo stresa i teskobe koji su se nakupljali tokom dana.

Istraživanja pomoću pozitronske emisijske tomografije (PET) već su to dokazala – a poznato je da kada smo opušteni i oslobođeni smo stresa, da nam je lakše da zaspimo.

Ali zašto se čini da muškarci ipak brže zaspe? To je zapravo zbog koktela hemikalija koje se oslobađaju kada ejakuliraju. Tu su uključeni norepinefrin, serotonin, oksitocin, vazopresin, azotov oksid (NO) i hormon prolaktin.

Oslobađanje prolaktina čini posebnu razliku jer je on povezan s osećajem seksualnog zadovoljstva, kažu stručnjaci. Takođe, on pomaže u vremenu oporavka, drugim rečima, u tome koliko dugo muškarac mora čekati pre nego što može da počne s ‘drugom rundom’. Muškarci s nedostatkom ovog hormona ponekad mogu da imaju i brže vreme oporavka.

Stručnjaci iz Programa izveštavanja o nauci, zdravlju i okolini Univerziteta Njujork objasnili su: ‘Nivoi prolaktina su prirodno više tokom spavanja, a životinje kojima je ubrizgana ta hemikalija odmah postaju umorne. Ovo ukazuje na snažnu vezu između prolaktina i sna, pa je verovatno da oslobađanje tog hormona tokom orgazma uzrokuje to da se muškarci osećaju pospano. Prolaktin takođe objašnjava zašto su muškarci pospaniji nakon polnog odnosa nego nakon masturbacije. Iz nepoznatih razloga, orgazmi u snošajima oslobađaju četiri puta više prolaktina nego masturbacioni orgazmi’.

Poboljšan san

Dve druge hemikalije koje se oslobađaju tokom seksa uključuju oksitocin i vazopresin. Njihovo oslobađanje obično prati melatonin – koji reguliše naš biološki sat. Takođe je dokazano da oksitocin smanjuje nivo stresa što može dovesti do pospanosti i opuštanja.

Maks Kirsten stručnjak za spavanje u Innermostu i The Sleep Coachu rekao je da seks takođe poboljšava kvalitet sna.

– Opuštamo važan hormon intimnosti poznat kao oksitocin, koji prirodno dramatično smanjuje nivo kortizola, odnosno stresa. Orgazam će vam pomoći da zaspite jer oslobađa hormon prolaktin zbog kojeg se osećate opušteno i vrlo pospano – objasnio je, a prenosi News.com.au.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar