U trendu

Mnoge žene rade ovu stvar u seksu, a to može da bude znak ogromnih problema u vezi

Iako je ponekad lakše odglumiti orgazam, time ne činite uslugu ni sebi ni partneru. Imate isto pravo na seksualno zadovoljstvo kao i vaš partner, a on zaslužuje poštenu priliku da vas zadovolji.

Jesi li doživela orgazam – mnoge žene su se susrele s tim neugodnim pitanjem, a mnoge i priznaju da im je ponekad bilo lakše da samo kažu „da“ jer nisu htele da vode neprijatan razgovor o svom seksualnom zadovoljstvu. Ove male bele laži isprva se čine bezopasnima, ali nedostatak komunikacije šteti seksualnom životu. I to je zapravo dosta često: jedno istraživanje iz 2019. pokazalo je da je više od polovine žena barem jednom ranije glumilo orgazam, piše Mind Body Green.

Zašto glumiti orgazam?

Nije tajna da društvo nije oduvek cenilo zadovoljstvo žena, ali zašto žene imaju potrebu da se pretvaraju umesto da budu iskrene o svom seksualnom iskustvu? Pomenuta studija pokazala je da je 59 odsto žena glumilo orgazam, a 55 odsto je reklo da su želele da razgovaraju o seksu sa svojim partnerom, ali su odlučile da to neće učiniti. Evo nekoliko uobičajenih razloga zašto: 42 odsto je reklo da ne želi da povredi partnerova osećanja, 40 odsto njih nisu se osećale prijatno da ulaze u detalje, a 38 odsto bilo je sramota, prenosi Večernji list.

Muškarci ponekad stavljaju svoj ego na kocku ženinim seksualnim zadovoljstvom. Žene to znaju, pa često glume kako bi izbegle da se muškarci osećaju neuspešno u seksu. U drugim slučajevima muškarcima je jednostavno svejedno hoće li žene postići orgazam ili ne, pa je ženama lakše da glume jer znaju da oni neće poslušati njihove sugestije. Možda je najviše frustrirajući razlog to što muškarci ponekad jednostavno ne razumeju ženski orgazam. Ženi nije ništa teže da postigne orgazam nego muškarcu, ali obično je potrebno više od vaginalnog odnosa. Takođe, ne postoje dve iste žene. Ponekad se jednostavno čini lakšim odglumiti nego drugoj osobi objasniti svoje jedinstvene seksualne osećaje.

Zašto ne treba glumiti orgazam

Ako glumite, nikad zapravo nećete uspeti. Glumljenje orgazma je klizav teren koji nikada ne dovodi do pozitivnog ishoda. Čak ni u ljubavnim vezama za jednu noć, ni jednom od vas dvoje ne pomaže da glumite orgazam. Zašto?

Imaćete seks koji nije zadovoljavajući: Glumljenjem orgazama uslovljavate svog partnera da bude seksualno nekompatibilan s vama. Ako deluje da ste zadovoljni onim što radi, zašto bi se promenio…

Partnera povezujete sa seksualnim nezadovoljstvom: Možda ne mislite da je to trenutno važno, ali naša iskustva s ljudima tonu u našu podsvest. Kako partnera budete povezivali s nezadovoljstvom, sve ćete se više distancirati, a u seksu će vam biti još teže da uživate. Još gore, to može odvojiti vaš um od vaših osećaja, otežavajući postizanje orgazma generalno.

To je oblik laganja: Možda se čini bezazlenim, ali zapitajte se: Zašto ne razgovarate s partnerom o tome? Zašto vam ne odgovara taj razgovor? Osim toga, vaš partner možda već zna da glumite orgazam i prigušuje sopstveno nezadovoljstvo.

Biće teško promeniti stvari kasnije: Kao i iz svake laži, teško je izvući se i iz ove. Jednom kada odlučite da zamolite partnera da promeni svoje seksualno ponašanje, počeće da se pita da li vas je do tog trenutka zadovoljavao.

Svaki put očekuje orgazam, što nije uvek realno: Bez obzira na pol, neće svi ljudi svaki put postići orgazam tokom seksa. To može biti zbog teskobe, stresa, telesne bolesti, lekova ili bilo kog drugog razloga koji spečavaju orgazam. Ponekad je to normalno i ne bi to trebalo tretirati kao seksualni neuspeh ni s jedne strane.

To može signalizirati veći problem u vezi: Ako se ne osećate sigurno izražavajući nelagodu ili nezadovoljstvo tokom seksa, onda vaša veza nije zdrava i treba razmisliti o raskidu. Čak i ako verujete da će to dovesti do svađe, obrambenog stava ili verbalnog zlostavljanja – možda je bolje da presečete i odete. Seks nije „samo seks“. To je intimni deo vaše veze koji ima jednaku težinu kao i bilo koji drugi deo. Ako vaš seksualni život nije zdrav, onda ni vaša veza nije zdrava. Pre nego što krenete na popravljanje vašeg seksualnog života, važno je da uvidite imate li partnera koji je otvoren za komunikaciju i brine o vašem zadovoljstvu i dobrobiti. Kad počnete da razgovarate o tome, pretpostavka je da je vašem partneru stalo do vas, da vas tretira kao ravnopravnu i da je voljan da sluša i komunicira.

Kako priznati istinu?

Ako već dugo lažete, može vam se činiti gotovo nemogućim da se zaustavite. Najbolji način da svom seksualnom životu vratite autentičnost je da isprobate rešenje koje je proporcionalno problemu. To znači da vratite pošteni seks u istoj meri u kojoj ste ga pustili. Možda niste sigurni kako zajedno da postignete orgazam i treba malo da istražite – što je takođe odlična taktika ako osećate da je vaš partner nezadovoljan. Na kraju, vi i vaš partner ćete se osećati bolje kada oboje volite isto. Takođe je važno postaviti očekivanja. Mnogi od nas ne dožive orgazam unutarnjom stimulacijom, ali naš partner to ne može da zna ako mu to ne kažemo. Postoje i trenuci kada jedno od vas dvoje neće moći da doživi orgazam, ali ipak želi da ima seks. U redu je to reći svom partneru. Međutim, ako retko ili nikada ne možete da postignete orgazam, to može biti pokazatelj većeg problema i možda ćete morati da razgovarate sa stručnjakom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.