U trendu

Mnogi je praktikuju, a ne znaju koliko je opasna: Terapeut otkriva koja navika u krevetu može da vam rasturi brak

Da li spavanje u odvojenim krevetima vodi u propast veze ili ne? Kako to utiče na partnerski odnos, objašnjava srpski stručnjak.

Jedva čekate veče da mu se pred spavanje ušunjate u zagrljaj, ništa slađe nego kad cele noći spavate isprepletanih stopala, samo da osetite da je on tu, uz vas. A onda, kao grom iz vedra neba, zahrče, pa počne da vuče prekrivač na svoju stranu, vrpolji se celu noć… Tad mu poželite sve najgore i zapitate se šta ste bogu zgrešili.

Prva pomisao na dvoje koji su u ljubavi a ne spavaju zajedno, u istom krevetu ili u istoj prostoriji, jeste da tu nisu čista posla, nešto među njima sigurno ne štima. Međutim, mnoge studije kažu da su parovi koji spavaju odvojeno srećniji, da bolje funkcionišu jer su odmorni i samim tim raspoloženi. U suprotnom, kad smo hronično nenaspavani i nervozni, to može da bude okidač za probleme u vezi i braku.

„Sigurno da spavanje u istom krevetu nije jedini preduslov bliskosti, ali je veoma značajan, kao što su i komunikacija, finansije, roditeljstvo, seksualni život partnera. Zbog preopterećenosti poslom i drugim problemima, bračni krevet daje mogućnost da se dvoje opuste i povežu, kroz ljubav i intimnost“, kazao je za Zadovoljna.rs dipl. psiholog Josif Fidanovski, psihoseksualni i kognitivno-bihevioralni terapeut.

Dobro je kad ponekad spavamo razdvojeni, ali…

Onda se otvara pitanje da li je to odvojeno spavanje zaista nešto rizično što sa sobom nosi i manje seksa. Pa pomislimo da je ipak bolje istrajavati u nečemu što nam možda ne prija da ne bismo stvorili dodatni problem. Ili se to samo tako doživljava…

„Ponekad je to dobro rešenje, kada smo iscrpljeni, umorni, a sutradan nas čekaju važne obaveze. Ali ne bi trebalo da to bude pravilo jer, kao što ulažemo u posao, tako bi trebalo i u naš ljubavni i seksualni život. Ništa nije ni važnije, ni manje važno. Sigurno je da spavanje u odvojenim krevetima vremenom donosi neku distancu, nezadovoljstvo i frustraciju zbog nedostatka povezanosti“, tvrdi Josif Fidanovski.

Ipak, ne mora da znači da će vaš dragi, ako mu predložite da spavate odvojeno, odmah pomisliti da biste da budete što dalje od njega i da nešto ne štima među vama. Jedno je kada to poželite jer dete plače i budi se na svaka dva sata, pa nemate uslova za odmor, a drugo je kada želite da izbegnete susret sa njim jer ste ljuti zbog nečega.

„Trebalo bi da iskreno predstavite zbog čega se javila ta ideja i da se zna vremenski okvir, do kada biste spavali odvojeno ili u kojim situacijama. Nesvesno razdvajanje zbog neopravdanih razloga donosi više otuđenosti, brige i hladnoće u vezi i braku nego što stimuliše pozitivnu partnersku dinamiku“, kaže Josif Fidanovski.

Uz to, partner koji sluša takav predlog treba da istraži motive onog drugog za spavanje u odvojenim krevetima. Ukoliko su motivi čisti, onda je dobro da se krene sa provežbavanjem neki kraći period, pa nakon toga testirati osećanja i bliskost.

Dakle, u odnosu punom poverenja to nije nešto uznemiravajuće. Slično je kao kada jedan partner odbije da vodi ljubav, a ovaj drugi to prihvati bez ljutnje i dalje polemike jer se ne dešava stalno.

„Ipak, spavanje u odvojenim krevetima i prostorijama je najčešće simptom da su partneri na ratnoj nozi, ponekad u hroničnom konfliktu i nezadovoljstvu, ili da nesvesno pristupaju bračnom životu. Onda jedan ne želi ili se boji seksualne bliskosti, pa spava sa detetom ili odvojeno. S druge strane, postoje parovi koji se ne mirišu međusobno, ali ipak po navici spavaju zajedno u istom krevetu, svako okrenut na svoju stranu jer nemaju prostora da se razdvoje“, kaže naš sagovornik.

Probajte da nađete sličan ritam

Bračni krevet, po svemu sudeći, nije jedini pokazatelj dobrog ili lošeg odnosa, ali ne bi ga trebalo zanemariti. Dobro je da dvoje spavaju u njemu jer će biti bliskiji i intimniji, i to ne samo kada su dobro jedno s drugim nego i kada se posvađaju. Ako nemaju izbora da spavaju na drugom mestu, onda moraju da smire svoj podivljali ego, a to može biti šansa da se stvari izglade.

Kompromis je, čini se, pravo rešenje i kada nema ozbiljnijih problema, već jednostavno njoj smeta što se on noću prevrće po krevetu ili do kasno gleda TV, a njemu pak znači da su jedno uz drugo čim ujutru otvore oči.

„Oboje treba da uspostave sličan ritam da bi imali najviše benefita. Do usklađivanja se stiže kroz vreme i prepoznavanje prioriteta, što znači da svako ima kapacitet da se pomera iz svoje pozicije i približava onom drugom, sa saznanjem da i on tako dobija više“, savetuje Josif Fidanovski.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.