U trendu

Mnogi ovo nisu znali: Klitoris ima još jednu važnu funkciju osim seksualnog zadovoljstva

Stimulacija tog ženskog polnog organa pokreće promene unutar tela što ga ‘podešava’ za začeće. To uključuje povećan vaginalni protok krvi i lakše prirodno podmazivanje, što seks za žene čini ugodnijim i pomaže spermatozoidima da lakše doputuju do jajne ćelije.

To takođe može da dovede do veće količine kiseonika i više temperature u ženskom reproduktivnom sistemu, kako bi očuvao spermu u dobrom stanju.

Ali najvažnije kod ikakvog podražaja klitorisa, objašnjavaju naučnici, je to što se potiče promena položaja grlića materice, otvora materice iz kojeg sperma kreće na svoj put.

– Promena sprečava spermu da prebrzo uđe u matericu. To daje spermatozoidima vreme da postanu mobilni i aktiviraju se za oplodnju jajašca – rekao je dr. Roy Levin, stručnjak za žensko uzbuđenje sa Univerzittu Sheffield.

Nakon što se sperma izbaci, aktiviranje njihovog repića se suzbija sve dok ne dođe relativno blizu jajnika. To spermatozoidima daje povećane šanse da dođu do jajašca pre nego što – iscrpe zalihe svoje energije.

– Često ponavljana mantra da je jedina funkcija klitorisa da izazove seksualno zadovoljstvo, sada je zastarela, a imamo i fiziološke dokaze za to – kaže dr. Levine.

Proučavajući 15 studija od 1966. do 2017. pobio je mnoga istraživanja koja su zaključila da je funkcija klitorisa isključivo postizanje zadovoljstva.

Dr. Levin koristio je svoje istraživanje i kako bi upozorio na sakaćenje ženskih genitalija u nekim kulturama. Postupak se obično izvodi nožem ili skalpelom, a ponekad i bez anestezije.

Na temelju ovog istraživanja sada se zaključuje da je ženama tada mnogo teže da začnu, uz uznemirujuću bol i dugoročne posledice za mentalno zdravlje.

Klitoris je, inače, ženski ekvivalent penisa koji se nalazi unutar vagine. Pa kao i penis, i klitoris je splet nerava, mišića i krvnih žila. Kada se probudi, klitoris se napuni krvlju i nabrekne. Tokom stimulacije, izlazi iz prepucija, a sve rezultuje orgazmom, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)