Mobilni telefoni i plodnost kod muškaraca

Mobilni telefoni se povremeno spomenu kao nezdravi, štetni za ovo ili ono. Između ostalog, neki sada optužuju mobilne telefone za smanjenu plodnost kod muškaraca. Prave dokaze o njihovoj štetnosti ipak je teško naći.

Nedavno je sprovedeno istraživanje kojim se ispitivao uticaj elektromagnetnog zračenja mobilnih telefona na spermatozoide. U tom istraživanju učestvovalo je 200 muškaraca. Evo šta je utvrđeno. Oni koji su ceo dan nosili uključene mobilne telefone imali su za trećinu manje spermatozoida u odnosu na ostale ispitanike. To nije sve – njihovi spermatozoidi bili su manje pokretni, a to dodatno smanjuje izglede da dođe do začeća.

Sad, kad se tako pogleda, zaista izgleda kao da mobilni telefoni negativno utiču na plodnost muškaraca (mada ne dovoljno da bi se mogli smatrati sredstvom za kontracepciju!). Međutim, u ovom istraživanju neke stvari nisu uzete u obzir, što onda i sam rezultat dovodi u pitanje.

Za početak, nisu uzeti u obzir socijalni status ispitanika, kao ni njihove godine, što bi moglo da ima uticaja na njihovu plodnost. Pored toga, nigde nije navedeno da li su ispitanici mobilne telefone nosili u džepu pantalona, u tašni, ili na nekom trećem mestu. Nije uzet u obzir ni stil života ispitanika, a ovo poslednje moglo bi da bude presudno.

Naime, oni koji stalno nose uključen mobilni telefon često žive prilično stresnim životom, a za takav način života je već poznato da smanjuje plodnost, i to i kod muškaraca i kod žena. Zato, mada se ne dovodi u pitanje da li su oni kojima je mobilni stalno bio uključen imali manje spermatozoida, i dalje nije sigurno da li su do smanjenog broja spermatozoida i do njihove manje pokretljivosti doveli mobilni telefoni, stres, godine, sve to zajedno… Moguće je i da je objašnjenje potpuno drugačije, povezano sa još nekim faktorom koji nije uzet u obzir.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.