U trendu

Mogao bi vas emotivno povrediti ako… (2)

Fizičko nasilje nije naivna stvar, ali nasilje ne mora da bude fizičko kako bi vas povredilo – postoje i oni koji vas nikad ne udare, ali vas emotivno konstantno povređuju, omalovažavaju, svedu vam samopoštovanje na nulu. Evo nekih signala da bi moglo da se radi o osobi koja će vas povrediti na taj način – sklanjajte se od takvih!
Ponaša se kao razmaženo dete. Ukoliko je jedan od onih koji "od komarca prave magarca" – recimo, poludi od besa ako smatra da u pivu koje je tražio od konobara nema dovoljno leda – čuvajte se. Ako vam postane blizak, na isti način će se ponašati i prema vama svaki put kad mu neka sitnica ne bude po volji.
Sarkastičan je. Neko bi rekao da sarkazam može da bude zabavan, ali sarkazam je takav da se zbog njega neko oseti loše. U maloj meri ne smeta, ali ako često koristi sarkazam, vremenom će početi da ga upotrebljava i na vama – ukoliko ne pobegnete na vreme.
Neiskren je. Recimo, preuveličava nešto iz svoje prošlosti ili istinu o sebi rasteže do pucanja. To je loš znak. Znamo, svako se trudi da se u početku predstavi u najboljem svetlu, ali ako on izmišlja ili preteruje svaki put kad priča o sebi, moglo bi da bude da mu je samopouzdanje veoma nisko, kao i da vas ne ceni nešto posebno, što će vremenom dovesti do toga da budete povređene.
Ljubomoran je. Mala količina ljubomore ne smeta, ali sve preko toga će vam zatrovati odnos. Veoma ljubomorne osobe će u svemu videti pretnju, u svakom vašem osmehu upućenom nekom, makar taj neko bio i majka, da i ne govorimo o bilo kakvom većem kontaktu. Veoma ljubomorna osoba bi vas najradije zaključala u kuću, da ne radite i da se ni sa kim osim s njom ne viđate. Neki od najlošijih odnosa, s najviše emotivnog povređivanja, u osnovi su imali preteranu ljubomoru.
Prerano zahteva. Nekada je to zamaskirano kao da vas je "oduvao s nogu", ali oni koji prerano traže previše najčešće vas kasnije emotivno povređuju. U redu, on bi nešto hteo – ali bi trebalo da poštuje to što vi još uvek niste spremne, a ne da samo gleda kako da zadovolji sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.