Mogući znak smanjene plodnosti

Planirate li decu u skorije vreme, ili u nekom životnom trenutku, ne nužno uskoro? Lično pitanje, znamo, moguće da vam ga i prečesto postavljaju, i ne očekujemo da nam pošaljete odgovor. Samo, ukoliko želite da u nekom trenutku osetite čari roditeljstva, možda će vas zanimati nešto što bi mogao da bude znak smanjene plodnosti. O čemu se radi?

O sindromu policističnih jajnika. Ovaj sindrom nije ništa posebno opasno po zdravlje žene, ali može da znači smanjenu šansu za oplodnju, kao i smanjenu šansu za uspešno iznošenje trudnoće (to jest, povećanu šansu da dođe do spontanog pobačaja). Prvi znak da možda imate ovaj sindrom jesu neredovne menstruacije; ukoliko imate ovaj sindrom, ginekolog će možda na ultrazvuku otkriti ciste na vašim jajnicima, a možda i neće, ali će analiza hormona sigurno pokazati da imate višak muških polnih hormona.

Još neki znaci po kojima možete naslutiti da imate sindrom policističnih jajnika jesu pojačana maljavost, povećan broj akni iako više niste u pubertetu, kao i sklonost ka gojenju u predelu stomaka (tipično muško gojenje). U većini slučajeva simptomi nisu toliko izraženi da bi vam u svakodnevnom životu izazivali iole značajne probleme, tako da ovaj sindrom možete čak i da ne primetite – a onda da se jednog dana pitate zašto vam nikako ne uspeva da zatrudnite.

Dobra je ideja da se, ako imate neredovne menstruacije ili neki od preostalih simptoma koje smo naveli, obratite ginekologu. Lečenjem se mogu uspostaviti redovne ovulacije, a time i popraviti vaše šanse za roditeljstvo. Čak i ako decu planirate tek u dalekoj budućnosti, ili niste sigurni da ih želite uopšte, sindrom policističnih jajnika dobro je lečiti što pre – za svaki slučaj. Da posle ne bude kasno…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.