Mučnina nakon seksualnog odnosa

Vođenje ljubavi trebalo bi da donese zadovoljstvo – trebalo bi da uživaju obe strane. Međutim, nekada se dešavaju neprijatnosti, kako u toku samog seksualnog čina tako i nakon vođenja ljubavi. Kada vam se tako nešto desi, ako niste baš navikli da s drugima pričate o seksu (naročito ne da delite loša iskustva), upitate se – a šta sa mnom nije u redu? Da li je tegoba koju osećam nešto što je zapravo normalno, ili je nešto ne baš uobičajeno, ali ipak bezazleno, ili je, ne daj Bože, nešto ozbiljno u pitanju? Jedna od takvih tegoba koju neki osete posle seksa jeste mučnina.

Mučnina nakon seksualnog odnosa ne spada u bilo šta uobičajeno. Nekima se desi – češće ženama nego muškarcima – ali redovna pojava svakako nije. Zbog čega se dešava? Ako isključite mogućnost da ste trudni i da je baš tada došlo do mučnine (dakle, koincidencija), ili da ste nešto loše pojeli, ili ste bolesni pa vam je pripala muka (dakle, opet koincidencija da je do mučnine došlo baš posle seksualnog odnosa), ostaje samo jedna mogućnost. Koja?

Ta mogućnost jeste da je mučnina koju osećate psihosomatske prirode. Naime, fiziološki ne postoji ni jedan jedini razlog da nakon vođenja ljubavi dođe do osećaja mučnine, što kao jedinu mogućnost ostavlja psihosomatsko poreklo tegobe. Najverovatniji uzrok je emotivni odnos prema seksu.

Dakle, ako vam je muka u želucu i/ili stomaku posle vođenja ljubavi, šta da uradite? Preispitajte svoje stavove prema seksu, kao i svoj odnos s partnerom. Da li zaista želite da vodite ljubav s tom osobom? Jesu li vas učili da je seks nešto prljavo, pa odnose imate samo zato što se oni u vezi podrazumevaju? Da li u vašoj vezi postoji neki problem, pa na taj problem reagujete mučninom?

Jednom kada dođete do toga šta je to što kod vas uzrokuje negativan odnos prema seksu, preostaje vam da radite na rešenju tog problema. Ukoliko vam ne uspeva da otkrijete osnovni uzrok, a mučnine su izražene i zaista vam predstavljaju problem, ne oklevajte da se obratite stručnjaku (psihologu) za pomoć – verujte, vaš problem nije ništa nerešivo i vi se možete osećati bolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.