U trendu

Muškarci su prljaviji od žena?

Jedno od čestih uverenja o muškarcima i ženama jeste da su muškarci prljaviji od žena, da dame stalno moraju da ih opominju da se istuširaju, obuku čistu odeću i slično. Radi se o stereotipu – ima i veoma urednih i čistih muškaraca, kao i žena koje ne obraćaju pažnju na svoju ličnu higijenu.
Moguće je da bi bilo izvodljivo statistički izmeriti ko više vodi računa o ličnoj higijeni, muškarci ili žene, samo što bi uzorak nužno bio ograničen, pa se postavlja i pitanje pouzdanosti rezultata. Plus, malo kome je zaista bitno šta statistika kaže, važnije im je ono što primećuju u svom okruženju – a to je najčešće zabrinjavajući nedostatak lične higijene.
Nije nikakva retkost naići na muškarca koji se izrazito oseća na znoj, i to ne samo po vrućini i nakon radnog vremena, kada je sasvim moguće da jednostavno još uvek nije stigao da se istušira, već i rano ujutru, kad tek ide na posao. Ali, isto tako, nije retkost ni primetiti ženu koja se oseća na razne neprijatne mirise; izazove još veću mučninu kad postane očigledno da je te neprijatne mirise, nastale usled prilično dugog nedostatka pranja, pokušala da pokrije parfemom. Takođe, dame koje rade u uniformama mogu da primete koleginice koje rano ujutru stižu veoma lepo našminkane, prosto da im se divite kako imaju snage da toliko vode računa o sebi – a kada se presvlačite u uniforme, primetite da ta "uredna" dama nosi donji veš koji vapi za pranjem.
Mnogo je mogućih primera neodržavanja čak i najosnovnije lične higijene, poput pranja ruku nakon upotrebe toaleta, i kod muškaraca i kod žena. Ne samo da ih je mnogo, previše ih je. Toliko ih je previše da je potpuno besmisleno računati da li su muškarci ili žene skloniji neodržavanju lične higijene, higijenu okoline da i ne spominjemo – i jednima i drugima bi se štošta moglo prigovoriti. I jedino što bi imalo smisla a da to jedan članak može da učini jeste apelovati na sve, i na dame i na gospodu, da povedu računa o ličnoj higijeni, kao i o higijeni sredine u kojoj se kreću i u kojoj obitavaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.