U trendu

Muževniji ili „pitomiji“

Dosta dama je primetilo da im je nekada baš simpatičan neki muškarac koji deluje nežno i pažljivo, a nekad im se desi da „polude“ za nekim ko deluje jako muževno, za nekim kršnim i snažnim, ili čak za nekim ko im deluje kao „zver“. Stvar je, kao što neki sigurno znaju, u hormonima i u trenutku mesečnog ciklusa kod žene.

Naime, u vreme ovulacije, u vreme meseca kada je verovatnoća da će začeti najveća, ženu će instinktivno privlačiti „mužjaci“, oni koji su snažni, jaki, koji joj deluju kao da bi mogli da joj naprave snažno i zdravo potomstvo.

Takođe, u to doba meseca nemali broj dama će biti znatno manje obazriv, skloniji rizičnom ponašanju, tome da ima seksualne odnose čak i s muškarcima koje slabije poznaju, i da ti odnosi budu bez zaštite – sve u (nesvesnom) cilju začeća zdravog i snažnog deteta. Da ne bude zabune, nije da će se žene u vreme ovulacije ponašati kao pomahnitale ženke u teranju, ali će biti sklonije rizicima nego što bi to inače bile.

U vreme kad ne ovulira, ženi su najčešće privlačniji muškarci nežnijeg izgleda, nežnijeg temperamenta. U to doba meseca ona će biti naklonjenija muškarcima koji deluju stabilno, koji se neće zadržati u njenom životu tek toliko da je „oplode“ (malo karikiramo), već će i ostati uz nju, s njima će moći da se dogovori, pomoći će joj u podizanju dece i brinuti se o toj deci.

Da ne bude zabune, ne kažemo da će svaki „mužjak“ odbiti da ostane sa ženom sa kojom je dobio dete, ni da će biti loš bračni partner čak i ako ostane, baš kao što ni svaki muškarac nežnijeg izgleda neće biti sklon tome da brine o ženi i deci. Niti će žena svesno birati: „Sad ovuliram, sad hoću ovog, više ne ovuliram, sad hoću onog“. Radi se samo o dejstvu koje lučenje određenih hormona ima na ponašanje žene – a to dejstvo ne znači da su svi muškarci određenog tipa ovakvi ili onakvi.

Ukoliko u nekom trenutku osetite da vas snažno privlači „mužjak“, zastanite i razmislite (nimalo lako ako je privlačenje zaista snažno), setite se da li je verovatno da trenutno imate ovulaciju – privlačnost bi mogla da potiče samo zbog toga, ne zato što imate neku svesnu procenu tog muškarca pa vam izgleda kao neko sa kime biste možda mogle imati lepu vezu. Same ćete odlučiti šta ćete da uradite, naravno, ali je pri odlučivanju dobro biti svestan toga da osećaj privlačnosti jednim delom potiče od hormona koji se trenutno luče u vašem telu, i da ne mora da znači da je dobra ideja da se povedete za njim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.