Najčešće greške koje muškarci prave kod koričšćenja kondoma, jedna može imati posebno ozbiljne posledice

Još dok su živeli u pećinama muškarci su znali da moraju nešto staviti na ‘onu stvar’ ako ne žele imati puno dece ili živeti u apstinenciji.

Na polne organe su navlačili životinjsku kožu, creva pa čak i rogove. Danas je to daleko sofisticiranije, kondomi su vrlo ugodni, ali mnogi muškarci ih ne koriste pravilno.

Za pojavu kondoma sličnijih današnjima zaslužan je Charles Goodyear, mada mu to nije bilo ni na kraj pameti. On je 1839. godine otkrio postupak vulkanizacije nakon osam godina eksperimentisanja sa sirovom gumom. Nedugo nakon toga pojavio se i prvi gumeni kondom – bilo je to 1855. godine, a mogao se koristiti više puta.

Međutim, sreća nije dugo trajala jer je lako spadao pa se ljubavnici nisu mogli posve opustiti tokom seksa.

Spas se pojavio 1920. godine s izumom lateksa – kondomi su postali ugodniji i prilagodljiviji raznim dimenzijama penisa. Nova revolucija u industriji kondoma dogodila se 1957. godine kada je Durex stvorio prvi kondom s podmazivanjem.

Ovo su najčešće greške koje muškarci prave kod korišćenja kondoma:

Stavljaju pogrešnu veličinu
Kada je reč o kondomima, prava veličina je bitna. Neki momci kupuju prevelike kondome jer im je neugodno uzeti manje, ali tad rizikuju neželjenu trudnoću kod partnerke ili zarazu polno prenosivim bolestima.

Osim toga, kondom može skliznuti i ostati u partnerki, što je vrlo neugodna situacija. Nije dobro ni kad je kondom premalen jer usled snošaja može da pukne.

Čuvanje u novčaniku
Iako se to može činiti kao dobra ideja, jer su uvek pri ruci, to nije mudro da se radi. Naime, stalni pritisak i trenje unutar novčanika mogu oslabiti pakovanje i rezultovati pukotinama i oštećenjem samog kondoma pa više neće služiti svrsi, a da to možda nećete ni znati.

Koriste isti kondom više puta
Kondomi su namenjeni za jednokratnu upotrebu, i to ne bez razloga. Ponovna upotreba istog kondoma, čak i nakon pranja (ni to ne radite) povećava rizik od neželjene trudnoće i prenosa polnih bolesti

Ne shvataju da imaju rok trajanja
Nikome nije do proveravanja roka trajanja kondoma kad dođe do akcije, ali i to je bitno napraviti ako vam je stalo do sigurnog seksa.

Stari kondomi mogu oslabiti, stanjiti se i izgubiti na elastičnosti čime se povećava rizik od pucanja, jer više nisu u stanju izdržati silno trenje prilikom upotrebe.

Koristite pogrešni lubrikant
Upotreba pogrešnog lubrikanta može povećati rizik od pucanja kondoma, a to ne želite. Lubrikacija je idealna tokom seksa, jer stvara glatkoću i užitak u intimnim trenucima. Međutim, nisu sva maziva jednaka.

Lubrikanti na bazi ulja mogu delovati primamljivo, ali nisu kompatibilni s kondomima – znaju da prouzrokuju slabljenje lateksa. Lubrikanti na bazi vode najbolja su opcija za korištenje s kondomima.

Otvaraju pakovanje zubima
Korištenje zuba ili oštrih noktiju za otvaranje paketa kondoma može se činiti kao brza opcija, ali to može dovesti do neželjenih posledica kao što je oštećenje samog kondoma, a to pak zna voditi neželjenoj trudnoći i zarazi, prenosi The Star.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.