U trendu

„Nalet hormona“: Sad se tačno zna koliko traje zaljubljenost, a kada nestaje strastvena ljubav

Iako bi svako poželeo da čarobna faza zaljubljenosti potraje zauvek, moramo da se pomirimo sa činjenicom da se veze menjaju kako godine prolaze.

Naučnici su se bavili raznim fazama kroz koje prolazi ljubavna veza, a ono što su utvrdili će predstavljati razočaranje za mnoge. Ali, pre nego što se u panici uhvatite za glavu, imajte u vidu da je svaka ljubav jedinstvena i posebna, i da ova statistika uopšte ne mora da se odnosi i na vas.,

Naučnica sa Harvarda, doktorka Ketrin Vu,  navodi da se naši hormoni i hemija mozga u velikoj meri menjaju tokom ranih faza povezivanja s nekim, koje se ugrubo može podeliti u tri kategorije – požuda, privlačnost i privrženost.

“Iako postoje preklapanja, svaki tip karakteriše sopstveni skup hormona. Testosteron i estrogen podstiču požudu; dopamin, norepinefrin i serotonin stvaraju privlačnost, a oksitocin i vazopresin produbljuju povezanost”, objasnila je Vu.

Studija iz 2021. godine koja je objavljena u časopisu “Frontiers in Psychology” pokazala je da nakon šest meseci parovi imaju tendenciju da izrastu iz početne faze povezivanja i evoluiraju u nešto drugo.

Rane faze romantične ljubavi su često praćene stresom i mogu se razlikovati od kasnijeg razdoblja obeleženog osećanjem sigurnosti i smirenosti, tvrde istraživači. Prva faza, koja traje otprilike prvih šest meseci veze, opisana je kao “zaljubljenost”. Ima sve karakteristike romantične ljubavi, uključujući romantičnu strast i intimnost.

Druga faza, za koju se kaže da traje od otprilike šest meseci do četiri godine, naziva se “strastvena ljubav”. Tokom tog vremena strast se održava, ali se predanost i intimnost povećavaju. Nakon ove faze, strastvena ljubav ustupa mesto ljubavi prema druženju, strast jenjava, a predanost i intimnost dostižu svoj vrhunac.

Ako sve ovo zvuči pomalo zabrinjavajuće za romantične duše, ima i dobrih vesti. Istraživači kažu da ne prati svaka veza istu putanju. Mnogi parovi će produžiti vreme prve dve faze.

Kod nekih pojedinaca romantična ljubav može da traje mnogo godina, pa čak i decenija. U romantičnim vezama koje traju, ljubav služi za povezivanje partnera kroz stvaranje zajedničkog razumevanja, emocija i navika koje su karakteristične za dugotrajne veze.

“Odljubljivanje” ima i svoje prednosti. Mnogi ljudi smatraju da je početno razdoblje veze vreme pojačanog stresa i neizvesnosti.

“Ljubav je tada često praćena ljubomorom, promenjivim ponašanjem i iracionalnošću, zajedno s nizom drugih manje pozitivnih emocija i raspoloženja”, smatra Vu. Ona nalet hormona u ranim fazama ljubavi naziva “mačem s dve oštrice”, koji nas može navesti da donosimo loše odluke, zanemarimo svoje svakodnevne obaveze ili povredimo druge. Dodaje da se naše iskustvo rane ljubavi ne razlikuje od drugih oblika zavisnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar