U trendu

Naučnici otkrili koliko često bi trebalo da vodite ljubav da bi produžili sebi život

Mnogo je dobrobiti (osim očiglednih) koje proizlaze iz seksa: sagoreva kalorije, jača vaš imunološki sistem, podstiče intimnost i, naravno, oslobađa dopamin u vašem mozgu – pa možda ne čudi da vam seks pomaže da se osećate mlado.

Seks zapravo može pomoći u usporavanju starenja, prema studiji iz 2017. objavljenoj u časopisu Psychoneuroendocrinology. Utvrđeno je da je seks barem jednom nedeljno povezan s dužim telomerima — zaštitnom kapom na DNK koja određuje životni vek ćelije. Duži telomeri povezani su sa sporijim starenjem ćelija i dužim životnim vekom, piše The Healthy.

Istraživači su pratili seksualne živote 129 majki u vezama. Žene su svakodnevno izveštavale o zadovoljstvu svojom vezom, kao i koliko su često bile intimne sa svojim partnerima. Istraživači su takođe uzeli uzorke krvi od žena, analizirajući ćelije na pokazatelje starenja. Otkrili su da su žene koje su imale seks sa svojim partnerima prošle nedelje imale duže telomere u poređenju s onima koje nisu.

Ova vrsta istraživanja samo pokazuje povezanost i ne može dokazati da je seksualna aktivnost bila uzrok duže dužine telomera. Međutim, smatra se da je dužina telomera važna za vaše zdravlje.

Tokom vremena telomeri se razgrađuju dok se ćelije dile, postajući malo kraći sa svakom deobom ćelije. Smatra se da određeni faktori podstiču njihovu bržu razgradnju, poput loše ishrane, prekomernog ispijanja alkohola i prirodnog procesa starenja, prema istraživačima. Njihova otkrića pokazuju da bi seks mogao da bude koristan kada je u pitanju zaštita telomera, što znači da ćelije mogu živeti duže. Istraživači su povezali kraće telomere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolesti srca i dijabetesa; čini se da duži telomeri pomažu u sprečavanju bolesti, prenosi N1.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar