U trendu

Ne skrivajte da ste povređeni

Nije retka pojava da povređeni bračni ili vabračni partner krije svoja osećanja. Nemojte! Pokažite da ste povređeni, pokažite kako se osećate, inače rizikujete da voljena osoba svoje postupke ne shvati ozbiljno i da nastavi da vas povređuje.
Recimo, partner vas je prevario. Vas to boli, ali ne želite da pokažete da ste povređene, pokušavate da pređete preko toga i da se pravite da se ništa nije desilo. Ili ste postale hladne prema njemu, ali i dalje ne pokazujete bol. Plačete krišom, jadate se prijateljici, koristite drugu priliku da izbacite agresiju iz sebe. Možda se plašite da pokažete kako se zaista osećate, bojite se da ćete sebe tako učiniti ranjivijom, ili odbijate da mu pružite zadovoljstvo da vidi vaše suze (ako smatrate da bi to za njega bilo zadovoljstvo). Ovakvo ponašanje najčešće vam nimalo ne pomogne.
Da ne bude zabune, ne kažemo da partneru koji vas je emotivno povredio treba da razbijete pivsku flašu o glavu. Nasilje tu neće ništa rešiti. Međutim, neće vam pomoći ni skrivanje.
Šta učiniti, onda? Zavisi od toga kako se osećate. Ako želite da vičete na partnera koji vas je povredio, učinite to. Ukoliko vam se plače, plačite. Pokažite kako se osećate povodom njegovog postupka. Ako to ne pokažete, on bi mogao da pomisli da vas cela stvar i nije nešto pogodila, i da nastavi s tim.
Ne kažemo, moguće je da će partner nastaviti s ponašanjem koje vas povređuje i nakon što pokažete emocije. Moguće je da ste se i toga plašile: da će on videti da vas to jako boli i svejedno nastaviti. Međutim, čak i to može da vam pomogne, jer makar uviđate da ste s osobom koju nije briga ako vas njeni postupci povrede, pa možete da vidite šta ćete i kako dalje. A ako je voljenoj osobi stalo do vas, nakon što shvati koliko vas je povredila, barem će pokušati da to više ne ponovi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar