Ne trudite se – i ljubav izbledi

Često se i piše i priča o tome da je u vezi neophodno truditi se, i da oba partnera moraju da se potrude, inače veza neće opstati. Polako, ljubavi će u toj vezi biti sve manje – a ako ne obraćate pažnju, može se desiti da vam dođe kao grom iz vedra neba to što vas partner ili partnerka više uopšte ne vole.
Ima onih koji veruju da je nekog dovoljno osvojiti i da tu sav trud prestaje – sad ste zajedno, zajedno ćete i ostati. A ima i onih koji su svesni da to ne ide tako, ali pod pritiskom raznoraznih svakodnevnih obaveza, ne stižu da se potrude oko voljene osobe (sad je gužva oko ovoga, pa je gužva oko onoga, mora se hitno rešavati, voljena osoba vas voli i razume, shvatiće, posvetićete joj vi pažnju čim nađete vremena – a vremena nikako da nađete), a onda ih iznenadi saznanje da voljena osoba želi kraj veze i više ih ne voli. Ne želi da se svađa s njima, ne želi nikakvu raspravu; jednostavno, ne voli ih više i ne vidi nikakvog smisla u tome da ostane u vezi s osobom do koje joj više nije stalo.
Nekada, partner ili partnerka koji su dotad bili preokupirani drugim stvarima shvate da ni sami zapravo više ne vole tu osobu s kojom su u vezi. Rastanak u takvoj situaciji često bude bez mnogo rasprave, uz tiho iznenađenje i još tišu tugu što se sve tako završilo, što se ljubav tako neprimetno ugasila. A nekad taj partner ili partnerka i dalje vole ono drugo, i rastanak i svest o tome koliko su pogrešili – kao i saznanje da sve to vreme uopšte nisu primećivali da ljubav voljene osobe prema njima bledi – žestoko ih zabole. Samo što je tad kasno da se veza spasava. Nema efekta tražiti drugu šansu od osobe koja vam je godinama pružala drugu, treću, četvrtu, pedeset i petu šansu u nadi da ćete bar neku od njih iskoristiti.
Leka kad stvari dotle dođu nema, pa je bolje držati se one narodne da je bolje sprečiti nego lečiti. A to znači da je truditi se oko voljene osobe i oko veze prioritet, uvek. Ali, ali, stvarno ste u gužvi, stvarno nemate vremena ni energije! To nije zaista prepreka – obraćanje pažnje na voljenu osobu ne mora da znači samo romantičnu večeru uz sveće ili celodnevni izlet, može da bude i samo zajedničko ušuškavanje na kauču, ili makar nekoliko nežnih reči i poneki kompliment, neki lep gest… Postoji mnogo načina da voljenoj osobi pokažete da i u velikoj gužvi mislite na nju i da vam je stalo do nje, a svaki od tih načina će vašem partneru ili vašoj partnerki mnogo da znače. I njihova ljubav prema vama će jačati, umesto da izbledi jer se i sami osećaju nevoljeno i usamljeno. A njihova radost i ljubav će radovati i vas, i u toj gužvi u kojoj ste dati vam dodatnu snagu da istrajete.
Nije lako, znamo – ali je i te kako vredno truda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.