Ne vraća stvari na mesto

Česte su ženske žalbe na neurednost njihovih partnera (nisu svi muškarci neuredni, ovo je tekst o onima koji jesu) – recimo, na to da nikad ne vrate stvari na njihovo mesto. Obično se to komentariše lenjošću i time da su oni navikli da stvari sakuplja njihova mama, ali razlozi mogu da budu i drugačiji.
Može se raditi o tome da on ne vidi nikakav značaj u tome da ta stvar bude vraćena na svoje mesto (ili na mesto koje ste vi odredili za tu stvar). Ako se radi o vraćanju mleka u frižider, nije teško objasniti značaj – mleko će se van frižidera pokvariti. Ukoliko se pak radi o vraćanju kuhinjske krpe na mesto umesto da je odloži tamo gde mu je u tom trenutku najbliže, može da bude malo teže objasniti zašto bi morala da bude zakačena na svoju kuku na zidu kad je podjednako lako dohvatiti je i sa stolice, naročito ako je vaš dragi od onih kojima nije bitno da stvari uredno stoje na svojim mestima. Tada bi moglo da pomogne da sve predstavite lagano, maltene kao šalu, i zamolite ga da udovolji vašoj luckastoj želji vraćanja krpe na njeno mesto – ako je vašem dragom stalo do vas, a vi svoj zahtev predstavite kao nešto neopterećujuće, a ne kao njegovu manu, biće mu teško da odoli vašoj slatkoj molbi.
Može, naravno, da se radi i o tome da je on lenj. I da mu je savršeno jasno da ćete vi, ukoliko on to ne učini, na kraju same sve staviti tamo gde želite da bude. Zašto bi se onda on zamarao time? Ako ste s ovakvom vrstom lenštine, može da pomogne da ne učinite to što očekuje – da ne trčkarate niti sređujete za njim. Jednom kad nered postane prevelik za njega, vratiće već stvari tamo gde bi trebalo da budu. A ako to ne učini i vi ustanovite da život funkcioniše i uz nešto nereda u stanu? I to je način da prestanete da se nervirate.
Postoji i ne baš lepa mogućnost da on ostavlja nered za sobom zato što zna da vama to smeta, da je to njegov način da vas kontroliše i/ili manipuliše vama. Ukoliko se o tome radi, onda u vašoj vezi postoji ozbiljan problem – mnogo gori od sad već neupotrebljivog mleka ili prljavih čarapa na podu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.