U trendu

Ne želi da ste s njegovim/njenim prijateljima

Prijatelji su važni u svačijem životu, a važna je, naravno, i voljena osoba. Prijatelji se ne moraju nužno slagati s voljenom osobom, ni ona s njima, mada je lepše ako se slažu – ali ako vaš partner ili partnerka uopšte ne žele da zajedno izlazite s njegovim ili njenim prijateljima, to je već neobično.
A takve situacije se dešavaju i obično ne dobijete suvislo objašnjenje zašto je to tako ako voljenu osobu pitate o čemu se radi. Situacija postaje još neobičnija ako ste u nekoliko navrata njegove ili njene prijatelje sreli – na rođendanu ili slavi voljene osobe, na primer – i ako je tada ispalo da ste se s tim prijateljima sasvim lepo složili. Oni su normalni ljudi, vi ste normalna osoba, imali ste bar poneku zajedničku temu za razgovor, nije bilo sukoba… Možda ste i nakon toga ponekog od njegovih ili njenih prijatelja slučajno negde sreli, normalno se pozdravili s njima, malo popričali, sve je prošlo sasvim u redu – i to vas je ostavilo još više zbunjenim. Nema sukoba, njegovi prijatelji nemaju ništa protiv vas, u čemu je stvar? Pitali ste voljenu osobu, a ona je odgovorila nešto neodređeno, tipa da ne bi da vas meša s njima.
Šta je u ovakvoj situaciji problem? Problem je što, ako ste već neko vreme zajedno s voljenom osobom i lepo vam je s njom, želite da što više vremena provedete zajedno. A normalno je da će se partner ili partnerka družiti i s prijateljima, pa ako odbija da to budu zajednička druženja, može se desiti da s voljenom osobom provodite znatno manje vremena nego što biste mogli (i želeli). Vremena koga danas ionako imamo sve manje.
Zbog čega se partner ili partnerka tako ponašaju? Teško je reći. Možda se radi o tome da nemaju nikakve planove s vama na duži period, pa zato ne žele da se družite s njihovim prijateljima. Možda vas se zbog nečega stide pa bi želeli da kontakt između vas i njihovih prijatelja bude sveden na minimum – ili se zbog nečega stide nekog od prijatelja, ili sopstvenog ponašanja kad su s njima, a vi niste tu. Možda se samo radi o fiks-ideji da ne treba da mešaju viđenja s prijateljima s viđenjima s voljenom osobom. Ili o tome da ne žele da prijatelji vide kakvi su kad su opušteni s vama, ili se prema vama baš i ne ponašaju korektno i ne žele da prijatelji za to saznaju. Mnogo je mogućnosti.
U krajnjoj liniji, najveći je problem to što vama ta situacija smeta – smeta vam što voljenu osobu ne viđate češće, smeta vam što ste isključeni iz bitnog segmenta partnerovog ili partnerkinog života. I o tome bi s voljenom osobom trebalo razgovarati, po mogućnosti bez svađe. Trebalo bi im staviti do znanja kako se osećate i zašto, a onda saslušati i njihovo viđenje stvari (ako imaju nešto konkretno da vam kažu). Potom na red dolazi dogovor o rešenju koje bi bilo prihvatljivo za oboje, ukoliko takvo rešenje postoji. Ako ga nema, razmislite u kojoj meri vam takva situacija smeta i da li je ta smetnja prevelika za normalan odnos s voljenom osobom. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.