U trendu

Ne želite razvod? Evo šta morate da učinite

Razvode niko ne voli. U određenim okolnostima, mogu vam doneti olakšanje, ali je već sama činjenica da bi vam olakšanje doneo rastanak od osobe kojoj ste obećali ljubav i poštovanje u najmanju ruku neprijatna. A još je i gore kad jedno želi razvod, a drugo ne.

Recimo, i niste baš nešto dugo bili u braku, a vaš partner ili partnerka već žele razvod. Kao razlog vam navode gomilu problema koje imate, gomilu stvari oko kojih nikako da se složite. Vama se ništa od toga ne čini baš toliko drastičnim, a još manje nerešivim – plus, i sebe smatrate veoma trpeljivom osobom, eto, trpite što su vaš partner ili partnerka nezreli, zašto i oni ne mogu tako da se ponašaju prema vama?

Ovo je veoma čest način razmišljanja u ovakvim situacijama. I, mada je tačno da je za svaku vezu, pa i za brak, neophodno vreme da se razviju i usavrše, u navedenom primeru teško da bi imalo smisla to pokušavati. Zašto? Zato što je za razvijanje veze neophodno dvoje, jedna osoba, ma koliko trpeljiva bila, ne može to učiniti sama – nema s kim. A ono drugo jednostavno ne želi da se potrudi. Želi da ode.

Šta učiniti? Nije loše razmisliti zbog čega se toliko protivite razvodu, ako vaš partner ili partnerka već insistiraju na njemu. U vezi nije poenta da vi trpite nešto, već da oboje i dajete i primate. Ako jedna strana više uopšte ne želi tu vezu, veza ne može opstati. Upitajte se zbog čega ste ušli u brak (bili ste usamljeni, smatrali ste da treba da se venčate jer je to red, venčali ste se iz ljubavi…) i da li to zbog čega ste se venčali u vašem braku (iz koga vaš partner ili partnerka tako žarko žele da pobegnu) i dalje postoji.

U principu, nema smisla nekog na silu zadržavati tamo gde ne želi da bude (ne govorimo sad o kriminalcima u zatvoru niti o malom detetu koje kasno noću treba da bude u krevetu). Ukoliko nekoga zadržavate silom, ne činite ništa dobro ni sebi ni njemu – bolje je pustiti ga da ode i naći nekog ko želi da bude s vama.

4 komentara
 1. Desire

  Katarina Pravi komentar na mestu.To je ono sto je jedna osoba nezrela,pa ne shvata da time povredjuje drugu.Samo kukavice beze …sto je danas jako puno

 2. Nataša Gajić

  „na silu ništa ne pali“- i dalje se razmimoilazite i sve više udaljavate jedno od drugog; imate i vi svijetlih trenutaka kada vam sve izgleda podnošljivije ali ne i prihvatljivo, da biste se vratili tamo gdje ste nekad bili, na početak. Kako pošlo, tako i prošlo, a kako je počelo, tako će ili slično će i da završi. Praznine se guše same u sebi, još većim prazninama,u samoći i osjećaju da tu nešto ili neko stalno nedostaje… ali i bliskošću na daljinu, bez dodira, bar u novom početku dovoljno. Biti sam nije moranje već potreba za izvjesno vrijeme… i sve dok se kockice u glavi i u životu ne poslože- ništa ne nedostaje, samo smo umislili…

 3. Katarina Mikša

  Tačno je to da osobu koja više ne želi biti sa vama treba pustiti. Ali šta je sa vremenom koje ste proveli zajedno, da li je i to bilo na silu ili čista prevara? Možda su on/ona imali sto puta priliku da odu, pa nisu…

 4. Olja M.

  Odličan i koristan članak. Trebalo bi ovako nešto odštampati na bilbordima i postaviti ih na što više mesta. Sve je veći broj parova koji se razvode, a ovakvi tekstovi mogu, zaista mogu da pomognu. Bar toliko da vam se mozak razbistri, da ponovo počnete o sebi da mislite kao o pojedincu, a ne o paru i priznaćete – ne mora to da bude loše. Uvek je bolje biti na dobar i uspešan način sam, nego deo lošeg para. U svakom slučaju može ovakav članak da vam doda malo hrabrosti i nade za sutra, za dalje. Ocena: čista petica.

Napišite komentar