U trendu

Ne žure da se udaju i rode

Nekada se smatralo da je sve što devojke žele to da se udaju i da rađaju decu. Danas postaje sve primetnije da mnoge devojke uopšte ne žure ni sa jednim ni sa drugim, da su sve sklonije tome da se isprva usredsrede na posao i naprave sebi, onoliko koliko je to moguće, finansijski stabilnu situaciju.

Ne radi se o tome da mlade žene više uopšte ne žele ni brak ni decu, ali mnogima nisu na vrhu liste prioriteta. Više ne živimo u društvu u kome je manje-više sve što žena može da uradi sa svojim životom to da se uda i da dobije decu, i da onda, i ako joj je suprug, recimo, nasilan, trpi sva poniženja jer finansijski zavisi od njega. Daleko od toga da je svaki muškarac nasilnik, ali ako se ispostavi da jeste, lakše je skloniti se ako raspolažete i s nešto sopstvenog novca.
Žene sve više dobijaju izbor. Ne moraju jedino ispunjenje da nađu u tome da budu supruge i majke. Ne moraju ni da budu zavisne od nekoga, mogu same da se staraju o sebi. I to im se dopada. Naravno, stvaranje sopstvene nezavisnosti zahteva vreme i energiju, pa će mnoge mlade dame odabrati da priličan deo svojih snaga ulože u to. I uživaće u tome.
Neko bi, možda, rekao da žene onda mogu da odaberu i da se ne udaju i da ne rode. Tačno je, mogu, i neke to i biraju – bilo ih je i ranije koje bi to odabrale da su mogle, ali im sredina to nije dozvoljavala – žena koja bi se tako ponela dobila bi pogrde od društva. Danas je ženama, zbog više mogućnosti da steknu nezavisnost, lakše da ignorišu pogrde onih koji bi da im određuju kako da žive. Ne kažemo da je lako ni da je sve idealno, ali je lakše nego što je bilo, što i pokazuje sve veći broj žena koje se opredeljuju da steknu samostalnost pre braka.
Da ne bude zabune, to ne znači da će sve one da odbiju da se udaju i/ili da imaju decu. Samo im se ne žuri da to urade smesta – prvo će se potruditi oko nekih drugih stvari, a kad im dođe vreme, biće tu i braka i dece.

4 komentara
 1. Miša Kovač

  Muškarac koji nema potomke, iako može, da ih ima vrši lično samoubistvo! Međutim, žena koja ne rodi, iako može, vrši genocidno samoubistvo!!! A to je neuporedivo gore od onoga što čine muškarci!

 2. Maja Petrov

  Svako ima pravo na svoj izbor. Bolje je živeti sam nego svaki dan kukati kako je brak bez veze, a ostajati u njemu… Ima i u brakovima licemernih, ili imati decu, a ne brinuti o njima, ili imati brak, a viđati se sa bivšim devojkama… Nije li čestitije onda biti sam?

 3. Femina Bianca

  Mozda pripadaju kategoriji koju bezočno nazvaste „aspide koje nisu sposobne da ikoga zadrže pored sebe“?!

 4. Marijana Babić

  Danas je poremećen sistem vrednosti, žene se, umesto da balansiraju porodicu i posao, opredeljuju za posao i kad vreme prođe onda za neke stvari bude kasno. Porodice je osnov svakog duštva i treba tako da ostane, jer čemu novac ako uveče ležeš sam i nemaš dece da ti trče po kući! Ja sam uspela da se ostvarim u profesionalnom smislu i da rodim decu i trenutno imam jednu malu bebu i uživam u tome, a posao me čeka posle svega toga!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike