Nema trajne sreće

Koliko li ste puta čuli kako su sve prave ljubavne priče tužne? I da nema dugotrajne sreće u ljubavi – treba uživati u ljubavi dok traje, jer ne može da traje dugo, jer sreća kao takva ne može da traje dugo? Ako ne verujete u takve priče, verovatno vas zbog svog deprimirajućeg tona nerviraju; ako ste pak u lošem periodu, u lošoj vezi, usamljeni… Pa, onda se od takvih priča osećate još gore; osim ako vas ne uteše po principu „u redu, znači svi će patiti onako kako patim ja“. To, međutim, čak i ako ste mizantrop, baš i nije neka uteha – i dalje se osećate loše.

Odakle potiču ovakve priče? Jasno je zašto su zanimljive za slušanje: o sreći nema šta puno da se priča – oni su srećni, pa su srećni i onda su, ovaj, srećni. Srećni se, osim toga, boje da mnogo pričaju o tome, „da ne čuje zlo“. A oni nesrećni razglabaju o svakom detalju svoje nesreće i ponekad iznose svoja nagađanja o prirodi sreće i nesreće, predstavljajući ih kao suštu istinu.

Što je najpogubnije, veliki broj ovih „nesrećnih priča“ čak i ne potiče od onih koji su nekog voleli, pa se razočarali; potiče od onih koji su se između ljubavi i novca opredelili za novac, pa se u novac razočarali; ne žele, međutim, da priznaju da im je izbor bio pogrešan, da, barem za njih, novac umesto ljubavi ne funkcioniše (ima i onih, veoma pragmatičnih, koji su u stanju da na ljubavnu vezu gledaju kao na poslovnu transakciju i oni jesu u stanju da sklope brak iz koristi i da u takvom braku budu ako ne srećni, a onda barem zadovoljni). Ne. Nema šanse da su pogrešili – nego, eto, ni ljubav ni sreća (pa, samim tim ni sreća u ljubavi) ne postoje. Ako neko tvrdi suprotno, radi se samo o nedostatku iskustva – odrašće jadničak.

Istina je da sreća u ljubavi postoji; i da, bez obzira na statistike o razvodima, postoji „živeli su srećno do kraja svojih dana“. Postoje parovi – venčani ili nevenčani – koji srećno provedu ceo život zajedno. Ako pogledate malo unaokolo, naći ćete nekoga čiji su roditelji, ili baka i deka, u dugom i srećnom braku.

A ako pogledate još bolje, naći ćete i osobu sa kojom vi možete ostvariti dugu i srećnu vezu. Jeste, potrebno je da oba partnera budu zrela (mada, deo sazrevanja može da se „obavi“ i usput). Potrebno je ulagati u vezu, a ne uzimati je zdravo za gotovo. Ali, sreća u ljubavi postoji, šta god vam oni koji je još nisu našli govorili. Postoji i dostižna je. Nađite je – i zadržite je!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.