U trendu

Neočekivani razvod (1)

Neka istraživanja u Americi su pokazala da svaki četvrti razvedeni muškarac nije ni slutio da će njegova draga da traži da se rastanu – a takav razvod, onda kada se radi o braku koji je dugo trajao, veoma naruši muškarčevo fizičko i psihičko zdravlje, i dešava se da dovede i do smrtnog ishoda.
Ovakvi razvodi najčešće se dešavaju onda kad su deca već dovoljno odrasla da su već blizu osamostaljenja i kad muškarac, zadovoljan svojim poslom, pomisli da bi mogao malčice i da odahne, da uspori malo i da počne više da bude kod kuće, s porodicom (otprilike, oko pedesete godine – supruge u to vreme budu nešto mlađe, imaju četrdeset-i-nešto). I tada, muškarcu „s neba pa u rebra“, žena zatraži razvod.
U opisanim situacijama muškarac najčešće i dalje voli svoju ženu – zbog pretrpanosti poslom to nije često pokazivao, ali je iskreno voli. Voli i svoju decu. A u razvodu izgubi i ženu, i kuću (najčešće je dobije žena, kao i starateljstvo nad decom), i decu, i mora da isplaćuje nekad zaista visoku sumu novca na ime izdržavanja žene i dece. Dobije pravo da toliko-i-toliko često viđa decu, i to je to.
Muškarac se oseti kao da je izgubio tlo pod nogama – i više, kao da je izgubio život. Pored toga što je ostao bez doma, žene i dece, najčešće ispadne da je žena ta koja je vodila računa o kontaktu s rodbinom, prijateljima i poznanicima, dok je muškarac jurio za prihodima, i posledica bude da se on oseti užasno usamljeno i nesrećno. I ne shvata zaista kako se i zašto sve to desilo. Sad veliki deo novca mora da daje ženi, što nekad ispadne priličan problem, a mnogo veći problem je to što se emotivno oseća uništeno, i što to uzme danak i nad fizičkim zdravljem – nakon ovakvog razvoda česte posledice su povišen pritisak, povećan holesterol u krvi, problemi sa srcem i krvnim sudovima… I depresija je česta, depresija koja nekad dovede do samoubistva (muškarci posle ovakvog razvoda imaju devet puta veće šanse da izvrše samoubistvo od muškaraca koji nisu oženjeni ili su u braku) ili do ponašanja toliko nebrižljivog da se okonča smrću.
Sutra pročitajte kako da prepoznate da bi do razvoda moglo doći, i kako da „neočekivani“ razvod predupredite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.