Neočekivani razvod (2)

Prema jednom američkom istraživanju pokazalo se da su prilično česti razvodi baš onda kada muškarac, negde u pedesetim, pomisli da konačno može da se opusti i malčice više uživa s porodicom; da svaki četvrti muškarac koji se tada razvede i ne sluti da će do razvoda doći, i da „neočekivani razvod“ dovede do teških psihičkih i fizičkih problema kod takvih muškaraca, nekada i s tragičnim ishodom.
Neće se svaki „neočekivani razvod“ završiti tragično – nije nikakva retkost da razvedeni ljudi stupe u novi brak. Ipak, razvod im zaista teško padne, na svakom nivou, i ne uspe svako da se izbori s tim teškoćama.
Što se tiče toga koliko su takvi razvodi zaista neočekivani: nisu zaista. Tačnije, muškarci u takvim slučajevima ništa ne slute, ali signala je bilo, samo ih oni nisu primetili. Najprepoznatljiviji signal je kad žena prestane da se žali na ono što joj smeta u vezi, kad prestane da uopšte priča o vezi. Muškarci, pretrpani poslom, to shvate kao dobar znak, kao znak da je žena zadovoljna – a zapravo se radi o tome da je ona odustala od njihove veze, da joj više nije stalo.
Koji savet stručnjaci daju muškarcima da do ovakvog razvoda ne bi došlo? Taj da više pažnje posvete ženi, da ne zaborave da joj svaki dan kažu nešto lepo, da malo više verbalizuju svoje emocije. Vi dirinčite nehumano mnogo da biste zaradili za porodicu, i premoreni ste od toga, šta se još traži od vas? Nekoliko lepih reči (to bar nije fizički zahtevno!), toplina, češće prisustvo kod kuće radije nego da radite toliko mnogo… Ako žena svog supruga ne viđa po ceo dan, a onda kada ga vidi, on je previše umoran da prozbori više od tri reči, a kamoli za ispoljavanje nežnosti, i tako stalno, ne samo u nekom kriznom periodu, ona će biti nesrećna i usamljena – i vremenom će se „ohladiti“ prema čoveku koga ionako jedva da viđa. A onda dođe „neočekivan“ razvod. Izbegnite ga!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.