U trendu

Neraspoloženi posle venčanja

Venčanje bi trebalo da bude – i najčešće i jeste – veoma lep događaj u nečijem životu. Još je i lepše ako nakon venčanja postoji mogućnost za divan (ne nužno skup) medeni mesec. Manje lepo je to što često posle sve te radosti i uživanja usledi neraspoloženje.
Čini vam se da bi, nakon predivnog venčanja i prelepog medenog meseca, trebalo da se osećate kao na sedmom nebu – kad ono, neraspoloženi ste. Ne znate ni same šta vam je. Ne znate ni šta ćete sa sobom, ništa vam se ne radi, sve vam je nekako bez veze. A ne radi se o tome da imate neki veliki problem. Sve je manje-više u redu, osim što se ste neraspoloženi, pa se pitate da li ste normalne i šta vam se to dešava. Zar ne bi trebalo da ste srećne?
Verovali ili ne, ovo neraspoloženje nakon venčanja je prilično česta pojava. Nije ništa nenormalno. Radi se o tome da ste pre venčanja bile preokupirane pripremama, stalno ste jurcale oko toga, bile jako uzbuđene zbog iščekivanja radosnog dana – pa, ne udajete se svaki dan za čoveka koga volite! – i radosni dan je došao i prošao. Prošao je i medeni mesec (ako ga je bilo) i vratile ste se svakodnevici. Uzbuđenje je splasnulo, prošla je jurnjava i planiranje i organizovanje i osećate se kao izduvani balon. Kao što smo rekli, česta pojava.
U redu, česta je, ali šta da radite? Svakako da ne želite da se osećate tako loše. Za početak, možete sesti i napisati zahvalnice svima koji su došli na venčanje – lep gest i vratiće vam u sećanje lepe trenutke. Možete i još jednom pogledati slike s venčanja. A onda se polako vraćajte uobičajenom životu (uz neke izmene, pošto ste sad u braku). Tu je posao, tu je život sa suprugom (bar bi život s mužem trebalo da vam donese radost), a dobro bi bilo podsetiti se i svih onih aktivnosti koje su vam donosile radost pre braka, a za koje u gužvi priprema za venčanje niste imale vremena: hobiji, prijatelji, porodica… Onoliko koliko vam novonastala situacija dopušta, uključujte sve to ponovo u svoj život. Ako ste se posle venčanja uselili u nov stan, trebalo bi razmisliti o njegovom opremanju – opremićete ga onako kako vam finansije dopuštaju, ali vas to ne sprečava da razmišljate o idealnom izgledu, onakvom kakav biste volele kad biste raspolagale neograničenom sumom novca. A možete i da razmislite o bavljenju nekim novim aktivnostima koje vas zanimaju, ako imate vremena za njih.
Osećaj neraspoloženja bi, uz bavljenje navedenim aktivnostima (ne nužno svim, već onim za koje se opredelite), trebalo da prođe za četiri do šest nedelja. Ukoliko ne prođe ni za dva meseca, razmislite o tome da se obratite stručnjaku (psihologu), jer bi moglo da se radi o nečemu ozbiljnijem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar