U trendu

Neverovatne informacije daje poljubac, otkriva i kakva će vam biti veza

Poljubac služi za razmenu nežnosti i strasti, ali ima i drugu ulogu. Naučna istraživanja pokazuju da, dok se ljubimo, istovremeno razmenjujemo i informacije kojih nismo ni svesni. Naše moždane ćelije zatim izvode zaključke, koji mogu odlučiti sudbinu daljeg odnosa između partnera.

Istraživači sa Univerziteta Oksford, detaljno su ispitivali tajne koje kriju poljupci i došli do rezultata da žene bolje umeju da prepoznaju koji partner je pravi za njih nakon ljubljenja, prenose mediji. One su probirljivije i pridaju mu veći značaj. Kako i ne, kada nam ovaj vid nežnosti otkriva šta neko voli, zatim kakvog je zdravlja, i na kraju, koliko je pouzdana osoba.

Pored toga, dame žele da pronađu partnera na duže staze, posebno ukoliko planiraju rođenje deteta. Dok se ljube, partneri razmenjuju uljanu supstancu koja se naziva sebum, a proizvode je žlezde. Do toga dolazi tako što dodirujemo kožu oko i unutar usta. Sebum sadrži feromone, koji nam daju dragocene informacije o drugoj osobi. On otkriva šta par ima zajedničko.

Ova supstanca krije da li je partner dovoljno zdrav i sposoban za stvaranje porodice. Proces procenjivanja se odvija nesvesno, ali i te kako utiče na našu odluku. Čak 60 procenata ispitanika izjasnilo se da je izgubilo interesovanje za potencijalnu vezu, nakon lošeg prvog poljupca. Ljubljenje može probuditi privlačnost, ali ukoliko nije onako dobro kako smo očekivali, i odbojnost.

Poljubac ojačava odnos dvoje ljudi koji se vole, jer podstiče lučenje oksitocina, poznatog kao hormon ljubavi. Pored ovog hormona, luči se i seratonin, koji podiže raspoloženje, zbližava par i stvara poverenje. Sa druge strane, rad kortizola, hormona stresa je minimalan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.