Neverstvo – kao čokolada

Kada se ljudi upuste u preljubu, često smišljaju razloge kojima umanjuju značaj tog čina, pokušavaju da ga predstave kao nešto bezazleno. Jedan od opisa na koji se nailazi jeste i taj da je neverstvo nalik na čokoladu ili na neki mnogo lep čokoladni slatkiš.

Jeste, rezonuju takvi ljudi, dobar je brak; brak je onako hranljiv, kompletan obrok. Međutim, čovek se nekad uželi i slatkiša, pa i toga da sebe nakratko razmazi samo slatkišima – a preljuba može izgledati upravo tako. Tu je dodatno seksualno zadovoljstvo. Preljubnik (ili preljubnica) se i oseća polaskano pažnjom osobe s kojom čini preljubu, pažnjom osobe koja se doteruje samo zbog njega (ili nje); vidi ih uvek u doteranom i nasmejanom izdanju, a nema onih zamornih delova kao s bračnim partnerom ili partnerkom, kao što je nega dok boluju od gripa ili rasprava o porodičnim finansijama. Ma, pravi slatkiš.
Samo što preljuba pre liči na drogu nego na čokoladu. Krajnje je adiktivna. Hoćete još i još te ekstrapažnje, a da za nju ne morate da pružate mnogo (ili vam se čini da ne pružate mnogo); čini vam se da uživate, a zapravo trujete ne samo sebe nego i sopstvenu porodicu. U takvim situacijama deca najviše pate. Često se smatra da su ona suviše mala da bi razumela šta se dešava. Pa, ne razumeju onako kako razumeju odrasli, ali deca umeju da osete da se nešto dešava, i to nešto loše – nije retkost da u takvoj situaciji dvogodišnje dete naizgled bez ikakvog razloga počne da priča o tome da će mama ili tata otići.
Preljuba, ma koji uzrok da je doveo do nje, nije nešto bezazleno. Nije nešto što možete otpisati kao nebitnu sitnicu, upustiti se u nju bez posledica ili je s lakoćom (i opet, bez posledica) prekinuti kad god to poželite. Preljuba nije nikakav slatkiš, to je sigurno, ma koliko mogla slasno delovati dok traje. Ona je težak otrov koji će povrediti i vas, i vašeg partnera ili partnerku, i vašu decu – a čak i ako s partnerom ili partnerkom imate neki problem, ako vam ne pružaju ono što vam je potrebno (malo je drastično to „lečiti“ neverstvom), deca vam sigurno ništa nisu skrivila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.