U trendu

Niste vi za bolje

Nije mali broj onih koji ostaju u vezi koja im uopšte ne odgovara, u kojoj se loše osećaju, jer se plaše da ionako nisu za bolje, da je dobro da su uopšte našli nekog ko ih hoće. Ovakav način razmišljanja je pogrešan – vi jeste za bolje.
Mada se neretko misli da ovome podležu samo žene, ni muškarci nisu imuni na nesigurnost i na ideju da su srećni ako ih neko uopšte hoće. A nije tako. Naravno da će vas neko hteti; naravno da će vas više njih hteti, pre ili kasnije. Ipak, to nipošto ne znači da treba da budete s nekim samo zato što vas hoće – u vezi treba da budete ako i vi želite tu osobu, ako se vas dvoje volite i poštujete, ako podržavate jedno drugo, ako ste u stanju da imate zdrav odnos.
Ne ide uvek lako. Prilično je teško kad se plašite samoće, kad osećate da je poznato zlo (partner ili partnerka s kojima imate vezu u kojoj se osećate nevoljeno, loše i poniženo) bolje nego nepoznato dobro (nada da ćete možda naći nekog boljeg). A tu je uvek i nada da će se stvari možda popraviti – i strah od toga da ste, ako napustite ovu vezu, osuđeni na samoću do kraja života.
Ali, čak i da budete sami do kraja života, da li je to zaista lošije nego da budete u vezi u kojoj se osećate nevoljeno i poniženo, od veze u kojoj ste nesrećni? Šta je toliko zastrašujuće u ideji da budete bez ljubavnog partnera, možda kraće, a možda i duže vreme? Nije da ste osuđeni na samicu – i dalje postoji dosta ljudi s kojima se možete viđati i družiti, samo ako se potrudite oko toga (to jest, ako vas ne mrzi da izađete iz kuće iz još nekog razloga osim za posao i za neophodne nabavke).
Jednom kad se odvoje od toksične veze, mnogi otkriju da, nakon prve strepnje, uživaju u tome što se loša veza okončala. Uživaju u slobodi. Ponovo uživaju u životu. Nekima se takav život toliko dopadne da se, posle lošeg iskustva s vezom, više i ne upuštaju u veze – druže se, izlaze, bave se zanimljivim stvarima, i ne žele da rizikuju da izgube takav život. A neki, nakon izvesnog vremena, sretnu nekog ko bolje s njima postupa, s kime mogu da budu srećni, i bude im drago što su se izborili sa strahom da ionako nisu za bolje nego za vezu u kojoj ih mrcvare. A i jedni i drugi otkriju, na sopstvenom primeru, da jesu za bolje i da mogu bolje. Da život može da im bude mnogo bolji.
Ukoliko to već ne znate, isto to možete da otkrijete i vi. Srećno, i hrabro!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.