U trendu

Nov brak uz decu iz starog

Veze i brakovi ne uspevaju uvek, na veliku žalost svih nas. Brakovi se razvode, veze se raskidaju. Nekada odatle ne izađu povređeni samo nekadašnji partneri; nekada u vezi postoje i deca. Međutim, život ide dalje. Roditelj koji se stara o deci nastavlja sa životom i s vremenom se može desiti da upozna novu osobu s kojom želi da bude – partnera ili partnerku s kojima ne samo što se odlično slaže već se i taj partner ili partnerka odlično slaže s decom iz prethodnog braka. Super – život može da se nastavi i da svi budu srećni!

Može, zaista, i spokoj i sreća traju neko vreme. Partner s decom nastavlja sa svojom karijerom, koja je verovatno neko vreme bila zanemarena zbog brige o deci, kompletna nova porodica se lepo slaže i sve deluje u redu. Nakon nekog vremena, nov suprug ili nova supruga, ukoliko nemaju sopstvenu decu odranije, požele decu (a i ako imaju decu iz prethodne veze, može se desiti da požele zajedničku bebu i u novoj vezi, ali to ne ulazi u okvir ove priče). Partner koji već ima decu, naročito ako se radi o ženi, može na to da se pobuni – ona se već ostvarila kao majka i sada kad je dete malo poraslo želi da nastavi s karijerom, a nova beba bi je sprečila u tome. Nastane sukob.

Naravno, ako žena jednostavno više ne želi decu, tu nema mnogo šta da se kaže – ali ipak treba razmisliti. Ona se ostvarila kao majka, sad joj i posao dobro ide, a uz novog partnera ponovo je i supruga. Njoj je super – ali kako je njemu? Može on da prihvati njenu decu i da se prema njima ponaša kao otac, ali nije neverovatno da će i dalje želeti sopstveno dete. U opisanoj situaciji za nju je novi brak nešto čime je kompletirala svoj život, ali za njega je taj brak tek početak.

Ne postoji jednostavan izlaz iz ovakve situacije. Uz svu ljubav koja može da postoji među partnerima oni su ipak u različitim fazama života, s različitim ciljevima ostvarenim ili neostvarenim. Jedino što može da se uradi jeste neka vrsta kompromisa – a kako će taj kompromis izgledati (on žrtvuje svoju želju za očinstvom, ona još odlaže svoju karijeru kako bi rodila zajedničku bebu, možda uz dogovor da se nakon toga on brine o detetu dok ona radi) zavisi jedino od dogovora partnera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.