O ženskim kondomima

O kondomima i neophodnosti njihove upotrebe dosta se i piše i priča. Tako i treba, pošto statistike neumoljivo pokazuju da se kondomi nedovoljno koriste – obolelih od polno prenosivih bolesti konstantno ima toliko da se o tome može razmišljati kao o epidemiji, a abortusa, još jedne posledice nekorišćenja zaštite, ima jezivo mnogo. Sad, kondomi koji se spominju obično su oni koje koriste muškarci; veoma retko se spomene da postoje i kondomi koje mogu da koriste žene.

Takozvani ženski kondomi prave se od plastike, lagani su, liče na muške, ali su po obliku prilagođeni unutrašnjosti vagine. Funkcija im je ista kao i muških kondoma – obezbeđuju barijeru između penisa i vagine i blokiraju ulaz u grlić materice, pa sperma ne može da prođe.

Što se bezbednosti koju pružaju tiče, tu su nešto slabiji od muških kondoma; štite od trudnoće u 75 do 85 odsto slučajeva. Za ženske kondome, isto kao za muške, nije potreban nikakav lekarski recept. Medicinski su potpuno bezbedni, ne javljaju se nikakve loše reakcije, nema kontraindikacija.

Ono što je manje lepo kad se o ženskim kondomima radi jeste to što smanjuju osetljivost vagine. Još jedna nezgodna stvar je što su prilično skupi, a, naravno, za jednokratnu su upotrebu, i to pod pretpostavkom da ih uopšte nađete. Na našem tržištu je retkost pronaći ih, tako da, ako želite da pribegnete ovakvom metodu kontracepcije, najčešće morate ili da ih nabavite u inostranstvu ili da zamolite nekog ko putuje u inostranstvo da vam ih donese (možete li da zamislite scenu u kojoj se pozdravljate s prijateljicom koja ide na put i molite je da vam ne donese nikakve suvenirčiće, stranu kozmetiku niti slatkiše, nego ženske kondome?).

Sve u svemu, mada ženski kondomi nisu idealno sredstvo zaštite, nisu ni tako loši – a sasvim sigurno su mnogo bolji nego da se ne štitite uopšte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.