U trendu

Odaje ih oblačenje: Muškarci koji nose ovaj odevni predmet skloniji su varanju

Nevera, varanje, preljuba, afere nisu samo zanimljivi scenaristima bizarnih rijalitija i televizijskih emisija, nego i naučnicima.

Tajne prepoznavanja onih koji švrljaju izvan veze ili braka, pokušavali su i još uvek pokušavaju da otkriju istraživači na raznim univerzitetima i institutima, a jedna studija sa Univerziteta Mičigen, objavljena je u stručnom časopisu Personality and Social Psychology Bulletin, došla je do zanimljivih rezultata prenosi Jutarnji list.

Ukratko – da prepoznate preljubnika, ne morate mu potajno kopati po telefonu, detektivski proučavati društvene mreže ili provaljivati šifru na računaru. Dovoljno je pogledati njegovu odeću.

Naime, tim iz Mičigena utvrdio je da su muškarci koji nose odeću s velikim oznakama brenda (uz to što će ih većina ljudi smatrati paunima opsednutim brendovima), majice s kojih vrišti ogromni logo, skloniji neveri. Ili, kako kažu „više ulažu u zavođenje, manje u potencijalno roditeljstvo“ i više ih zanimaju kratke veze s naglaskom na seksu.

Drugi cilj ove studije koju je predvodio evolucijski psiholog Daniel Kruger bio je da se utvrdi jesu li muškarci koji nose napadniju odeću privlačniji ženama ili žene privlače muškarci koji su bogati i mogu im obezbediti stabilnu finansijsku budućnost.

Studija se usredsredila na poznati brend Ralf Loren i njihove polo-majice s mali logom konja, kao i na majice na kojima je taj znak znatno veći. Ispitanici su birali koju bi odeću nosili u određenim situacijama poput zabava i različitih društvenih okupljanja.

Na osnovu rezultata istraživači su zaključili da što je veći logo, to je veća verovatnoća da će muškarac biti preljubnik. Takvi su muškarci manje zainteresovani za dugotrajne romantične odnose. Manje ih privlače žene koje žele ozbiljne veze na duge staze, u poređenju s muškarcima koji nose majice na kojima je logo – mali.

Žene koje su učestvovale u istraživanju, prema Krugerovim rečima, nisu bile iznenađene rezultatima. Ipak, istraživači upozoravaju da su potrebne mnogo veće studije da bi se rezultat njihova rada definitivno potvrdio.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.