U trendu

On je škrtac!

Dešava se da je muškarac s kojim ste divan, predivan, pažljiv, inteligentan, šarmantan… I neviđeno škrt. Inače se super slažete, ali vas strahovito nervira što štedi svaku paru i što nema teoretske šanse da vam ikada išta kupi.
Nije da vi zahtevate neke basnoslovno skupe poklone, ali vam je bez veze kada ste već neko vreme u vezi, a on vam nikada ništa nije poklonio, ili se, možda, jedan jedini put desilo da dobijete neki poklončić (ne naročito skup, naravno). A vi njemu poklanjate, smatrate da je normalno da ne trošite samo na sebe već i na voljenu osobu. Nadate se i da će vaši pokloni motivisati i njega da uzvrati istom merom, makar povremeno – ali se to ne dešava.
Štedljivost i racionalno raspolaganje novcem su za svaku pohvalu, ali skoro da i nema žene kojoj nije odbojan muškarac koji se ponaša kao Baja Patak. Prema jednoj anketi, čak je ispalo da bi veliki broj žena radije bio s muškarcem koji se loše ljubi nego sa škrticom (i to ne žena koje bi samo da „opelješe“ muškarca)!
E, sad, šta s takvim muškarcem? Kontraproduktivno je optužiti ga zbog tvrdičluka, jer on očigledno ima neki strah kad se toliko grčevito drži novčanika. Možete pokušati okolnim putem, pričajte mu o svom odnosu prema novcu, kako je to išlo u vašoj porodici, na šta se trošilo, za šta se štedelo… A onda ga podstaknite da i on ispriča kako je to teklo kod njega u porodici i koji su njegovi stavovi prema novcu, trošenju i štednji. Možda su mu roditelji bili izrazito siromašni, možda glavnu sigurnost vidi u novcu, možda će sebe smatrati manje vrednim ako bude trošio više… Nakon nekog vremena, pažljivo mu stavite do znanja da to što ne želi da na vas potroši ni dinar čini da se osećate kao da mu niste bitni.
A posle toga, pokušajte da predložite neko rešenje koje bi mu pomoglo da se postepeno malčice opusti u vezi s novcem. Stavite mu do znanja da cenite što je štedljiv, ali i da vam je neprihvatljivo da u vezi trošite samo vi. Pokušajte da s njim napravite i neki dogovor o tome ko će šta plaćati (tokom izlazaka, kao i povremeni izdaci za poklone) – dogovor koji će mu staviti do znanja da i dalje ima kontrolu nad sopstvenim novcem, kao i da ne pokušavate da ga opljačkate ni iskoristite, već samo ne želite da mu buđelar bude važniji od vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.