U trendu

On kao bolji kuvar

Povremeno se pomene da su muškarci bolji kuvari od žena, onda kada se uopšte bave kuvanjem. Neretko, u tome i jeste stvar – bave se kuvanjem zato što to žele, a ne zato što im je to obaveza, pa imaju i mnogo više prostora i volje za eksperimentisanje.
Pod obavezom ne mislimo na mogućnost da je on zaposlen kao kuvar. Naravno da je i to vrsta obaveze, ali je tu slučaj o profesionalnoj obavezi, a profesiju je valjda sam birao jer je voli, tako da se tu radi o drugačijoj vrsti obaveze od one kad se od žene očekuje, nakon osmočasovnog (devetočasovnog, desetočasovnog…) radnog dana, da dođe kući i spremi ručak/večeru za porodicu dok muž sedi u fotelji i čita novine.
Naravno, i ta priča o muškarcu kao boljem kuvaru je generalizacija – mnogo je i dama i gospode koji će potvrditi za nekog muškarca da je pokušao da se zanima kuvanjem i samo što nije, nekad u prenesenom smislu a nekad i bukvalno, izazvao eksploziju u kuhinji. Ali, ima i muškaraca kojima nije profesija da se bave kuvanjem, već to rade u slobodno vreme, iz uživanja, i fenomenalno im ide.
I dame ih vole, te muškarce koji ne smatraju da je kuvanje ženski posao osim ako se time ne dobijaju slava i pare. Nekad su dame koje su uz takve muškarce bez želje da same nešto skuvaju, ne vole kuhinju ni kuvanje; nekada pak, pošto su oslobođene kuvanja kao obaveze, počnu to da rade iz radoznalosti i ljubavi, pa i njima dobro krene.
Poenta? Nije stvar, kao što neki misle, u tome da su muškarci sposobniji kao kuvari, stvar je u tome što su oni retko u obavezi da kuvaju, pa se time bave oni koji to vole i kojima to ide. Verovatno bi slična stvar bila i kad kuvaju žene kada bi i one mogle da kuvaju onda kada žele, a ne svaki dan jer to gladna deca i muž koga mrzi i jaje da isprži to očekuju od nje. A to znači i da bi partneri mogli da pokušaju s eksperimentom, da nikome ne bude obaveza da kuva, već da malo kuva on, malo ona (neće im ništa biti ni ako povremeno žive na suvoj hrani, uz dodatak svežeg voća i povrća).
To bi moglo da dovede do toga da oboje kuvaju s uživanjem, da eksperimentišu, istražuju, da kuvanje ne bude dosadna svakodnevna obaveza već zanimljivost. Neće se svakom paru to dopasti, ali vredi probati – rezultat bi mogao da donese obostrano uživanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.