U trendu

On ne ume da popravlja!

Jedan od čestih klišea, možete ga naći čak i u udžbenicima za prvi razred osnovne kad se govori o porodici, jeste da majka kuva i sprema po kući, dok otac nešto majstoriše. Ipak, dešava se da muškarac nije vešt u popravkama – i da ženi to prilično smeta.

Naravno da bi, logički posmatrano, bilo apsurdno pretpostaviti da svaki muškarac ume da majstoriše po kući, baš kao što ne ume ni svaka žena da kuva. Međutim, uobičajene predstave o muško-ženskim poslovima i umećima mogu nekad da budu veoma jake. Onda ženi prvo bude neobično kad shvati da je njen dragi, eto, nespretan kada se radi o popravkama u kući. Pa onda pozove majstore da popravke obave. A, moguće, s vremenom i sama nauči da popravlja ponešto.

A njen dragi? On ne ume, pa ne ume. Čak i ne pokušava – postoje muškarci koje takve vrste zanimacija po kući jednostavno ne zanimaju. Tada žena počne da se ljuti. Dobro, ajde nekako što on ne ume, što je nepsretan, ali zašto joj bar ne pomogne dok ona majstoriše? Najčešći muški odgovor na to je da sasvim dovoljno rade u firmi i da kod kuće žele da se odmore. Ono što ne žele da kažu jeste da ne vide zašto bi se baktali nečim za šta znaju da im loše ide – boje se da bi dodatno pogoršali stvar, čak i ako samo pomažu, i smatraju da je praktičnije pozvati profesionalce. Na kraju krajeva, da svi umemo sve da popravljamo, majstori ne bi ni postojali, zar ne?

Šta žena da uradi u takvoj situaciji? Pa, ako voli da majstoriše po kući, može da nastavi s tim. Ipak, ne bi bilo loše da prihvati kao činjenicu da njen dragi to ne ume i da ne voli da se bavi onim što mu ne ide, da ne želi da provede celo veče u popravci nečeg (dobro, asistirajući u popravci) što bi majstor popravio za pola sata. Radije bi platio novcem nego svojim naporom – između ostalog, i zato da bi mogao da se na miru odmori kako bi bio u stanju da nastavi da zarađuje. Plus je, kad se, recimo, o struji radi, zaista bolje prepustiti stvar profesionalcima.

Međutim, i vi radite, pa ipak i majstorišete kad treba, a uz to svaki dan i kuvate, ma koliko bile umorne od posla! Prednost kod ovakvih muškaraca je to što sasvim dobro razumeju argument da ste preumorne od posla u firmi i prihvataju da, umesto da kuvate, naručite već spremljena jela, ili čak da povremeno budete i na „suvoj hrani“. Najčešće, njihovo viđenje stvari jeste da maksimalno treba izbegavati da radite ono što vam je prenaporno, već da sve treba da bude što je opuštenije moguće. Iskoristite to i uživajte! To je bolja varijanta nego da voljenu osobu uterujete u kliše koji joj nimalo ne prija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.