On/ona ima neprijatne prijatelje

Premda je lepo kada se dobro slažete s prijateljima voljene osobe, to nije i nužan uslov za uspeh veze, a svakako se ne morate fenomenalno slagati s baš svakim od njegovih ili njenih prijatelja. Međutim, može nastati ozbiljan problem ako je neko od prijatelja voljenoj osobi veoma drag, a prema vama se ponaša neprikladno i iritira vas.
Upoznavanje takvog prijatelja ili prijateljice voljene osobe može se desiti bilo kad. Dešava se, recimo, da ste vi već duže u vezi, a onda se dragi ili draga sretnu s prijateljem ili prijateljicom koje „sto godina“ nisu videli i mnogo se obraduju. Baš lepo. I vi biste na njihovom mestu. Samo, onda ispadne da je ta, njima draga osoba, neko ko ima priličnih ličnih problema (recimo, alkoholičar je), a uz to se prema vama ponaša neprikladno (na primer, kad voljena osoba ne gleda, pokušava da flertuje s vama ili da vam dodirne intimne delove tela). Vi ste zbunjeni i ne znate kako da reagujete. Znate da se radi o nekome do koga je voljenoj osobi stalo, ne želite da rasturate prijateljstva – a opet, nemate ni najmanju želju da budete maltretirani.
Ubrzo, iz razgovora s voljenom osobom shvatite da su i vaš partner ili partnerka svesni da ta njima draga osoba i te kako ima problema koje bi trebalo da reši, ali i dalje im je draga i žele da joj pomognu. I shvatate da će voljena osoba deo svog vremena provoditi s tim prijateljem ili prijateljicom – možda odvojeno od vas, možda zajedno s vama, ni sami niste sigurni šta je gore. Želite da ste što dalje od te neprijatne vam osobe, ali ne želite da voljena osoba potpadne pod njen uticaj. Problemi…
Partnera ili partnerku svakako bi trebalo obavestiti kako se taj prijatelj ili prijateljica ponaša prema vama. I ako, uprkos tome što partner ili partnerka znaju da se radi o problematičnoj osobi, budete optuženi da ste takvo ponašanje sigurno sami izazvali, to je razlog za momentalni alarm i signal da biste kasnije, ako voljena osoba bude trebala da bira između vas i te neprijatne osobe, vi mogli da izgubite. Potrudite se da saznate prioritete voljene osobe, a onda joj stavite do znanja, uz pohvalu brige o prijatelju/prijateljici, šta je za vas prihvatljivo i držite se toga.
Ako ste s osobom koja vas voli, ceni i poštuje, do takve optužbe ne bi trebalo da dođe – voljenoj osobi svakako neće biti svejedno i potrudiće se da vas zaštiti od budućih ispada te vrste. A nakon toga će se potruditi i da zaštiti vašu vezu, ne nužno time što će odustati od ideje pomaganja prijatelju, niti od tog prijateljstva, već određivanjem (možda samostalno, možda u dogovoru s vama) granice prihvatljivog. Život vam verovatno neće biti potpuno isti kao pre pojavljivanja tog prijatelja, ali će, ako imate dobar i zreo odnos s partnerom ili partnerkom, biti nešto što možete da prihvatite – a ni to pomaganje neće trajati večito, jer pomoć uspe ili ne uspe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.