Ona bi da budu prijatelji

On i ona se negde upoznaju. Počne razgovor i ubrzo shvate da imaju o čemu da pričaju i nakon inicijalnog upoznavanja. Razgovor traje sve duže, ni jedno ni drugo i ne primećuju više okolinu i fino se ispričaju. Bez oklevanja razmene brojeve telefona i dogovore se da se ubrzo čuju, a onda i ponovo vide. Početak jedne lepe veze? Ne, ne veze. Ona bi da oni budu samo prijatelji. Teoretski, muško-žensko prijateljstvo lepo zvuči. Ima ih u stvarnom životu, ma koliko to nekima moglo neverovatno da zvuči. Ipak, tu može biti i problema.

Kao jedno, neće svaki muškarac želeti takav odnos. Istina je da ima muškaraca koji nemaju ništa protiv toga da im žena bude prijatelj – ima i muškaraca koje prilično iznervira kada neka žena koju vide samo kao prijateljicu uporno zamišlja da on s njom flertuje. Međutim, ima i onih koji ne veruju u muško-ženska prijateljstva, koji, kada im je lepo s nekom ženom, ne žele da s njom budu samo prijatelji. Da ne bude zabune, i među ovakvim muškarcima ima onih koji podrazumevaju da partnerka treba da im bude i najbolji prijatelj – s naglaskom na i. Pre svega im je ipak partnerka. Za muškarce koji ne veruju u održivost muško-ženskih prijateljstava, kada im žena koja im se dopada kaže da ih vidi samo kao prijatelje, to je kao da ih je neko nazvao luzerom. Da, dopada joj se on, ali joj nije dovoljno dobar, bez obzira na to što može da mu „otvori svoju dušu“.

Nekada, i motiv žene da sa nekim muškarcem bude u samo prijateljskom odnosu može da bude problematičan, to jest, njeni razlozi za to prijateljstvo su pogrešni. Zašto? Zato što ona želi da budu prijatelji iz straha – iz straha od toga da bi mogla da ga izgubi. On joj se dopada, da, ali veza može da ne uspe, a prijateljstvo traje. Problem s ovakvim rezonom je što ne funkcioniše, jer takvo prijateljstvo neće potrajati. U boljoj varijanti, žena će prevazići svoj strah i ipak se upustiti u vezu, a u lošijoj varijanti, razočaran njenim stalnim odbijanjem (u ovakvoj situaciji, žena odbija muškarca, a istovremeno mu i nesvesno šalje signale da joj se dopada) i bez želje da izigrava mazohistu, muškarac će otići.

Nije da su muško-ženska prijateljstva nemoguća. Daleko od toga. Ipak, da bi ona zaista bila prijateljstva, potrebno je da i on i ona budu svesni svojih pravih želja i da zaista vide jedno drugo kao prijatelje. Tada će i prijateljstvo biti pravo i samo tada će u takvom odnosu moći oboje da uživaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.