Opsednuti prošlošću voljene osobe

Nemali broj ljudi je opsednut prošlošću, i to u različitim aspektima života. Kad se o muško-ženskim odnosima radi, jedna od mogućnosti jeste da ona bude opsednuta njegovom prošlošću ili on njenom. Ona i on su partnerka i partner.
Što je još gore, to bude obrazac koji se ponavlja iz veze u vezu. Kad god počnu novu vezu, on ili ona pokušavaju da saznaju što je moguće više o bivšim partnerima voljene osobe. Nekada će voljenu osobu svaki čas ispitivati o bivšima, nekada neće ispitivati samo partnere već koga god stignu, a nekada će ići i dalje od postavljanja pitanja, „igraće se detektiva“ i posmatrati bivše, ko su, kako izgledaju, šta rade… Često budu svesni da je njihovo ponašanje preterano, ali nisu u stanju da se zaustave.
Šta učiniti ako se vi tako ponašate? Za početak, nije loša ideja razmisliti o prošlosti – sopstvenoj. Da li vas je neko nekad poredio – i to na vašu štetu – sa svojom bivšom ili bivšim? Ili vas, još gore, ostavio zbog njih? Ili, da li su vas roditelji omalovažavali, večito vas poredili s drugom decom koja su u nečemu uspešnija od vas?
Uzrok vašeg ponašanja je najverovatnije u vašoj prošlosti, prošlosti koja je dovela do toga da vam je samopouzdanje na veoma niskom nivou – inače ne biste osećali potrebu da se toliko raspitujete o bivšima niti da se poredite s njima, jer biste bili svesni da je voljena osoba pravi srećnik ili srećnica kad ima vas pored sebe. Jednom kad saznate šta je dovelo do toga da vam je samopouzdanje na tako niskom nivou (to ne mora da bude jedna stvar, može da bude i više njih), svest o tome mogla bi da smanji potrebu za „izigravanjem detektiva“ (ili arheologa koji prekopava po delovima prošlosti voljene osobe). Potreba neće nestati, baš kao što se ni vaše samopouzdanje neće preko noći poboljšati, ali će problem postati manji. Možda dovoljno manji da budete u stanju da kontrolišete impuls za prekopavanjem po prošlosti.
Ukoliko problem ostane izražen i nastavi da vam ometa normalan život, ne oklevajte da se obratite stručnjaku – oni postoje da bi vam pomogli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.