Osam hiljada reči dnevno

Poznate su priče (pa i kuknjava) o tome da žene jako mnogo pričaju, ali da li ste se nekada upitali koliko to iznosi u brojkama? Neko jeste – i došlo se do toga da je ženski mozak u stanju da bez ikakvih problema proizvede između šest i osam hiljada reči dnevno. Poređenja radi, muški mozak će proizvesti (to jest, muškarac će izgovoriti) najviše 4.000 reči dnevno. Šta to u praksi, to jest, u muško-ženskim odnosima, znači?
To znači da je muškarac savršeno u stanju da na poslu, gde mu je u mnogim situacijama neophodno da govori, "odradi svoje" što se tih 4.000 reči tiče. Onda se vraća kući ženi, koja je na poslu pričala otprilike koliko i on – i kojoj je "preostalo" između dve i četiri hiljade reči. Na to muškarac jednostavno nema snage da odgovori, pa se oseti još umornije i želi da žena ućuti već jednom. Voli on nju i dalje, njegova osećanja uopšte nisu u pitanju – ali jako bi voleo i da ona ućuti.
Razlog zašto je muškarcu problem da nakon radnog dana "izađe na kraj" s toliko ženinih reči jeste to što se muškarci u principu usredsređuju na rešavanje problema i govore onda kada imaju nešto konkretno o problemima da kažu. Žene, sa svoje strane, koriste govor i kao sredstvo zbližavanja s ljudima – zato su prijateljice u stanju da satima ćaskaju a da ne kažu ništa što je zaista značajno, da ne pruže nikakvu bitnu informaciju niti da reše bilo koji problem. Ovo bi zlobnicima moglo zazvučati kao da je takav ženski razgovor besmislen i isprazan, ali nije tako – on odlično ispunjava svoju osnovnu funkciju, a to je da se prijateljice još više zbliže i da neguju svoje prijateljstvo.
Da se vratimo muškarčevom problemu – kada žena počne da priča, njegova automatska misao jeste da ona ima problem i da traži njegovu pomoć da taj problem reši. Pored toga što je umoran od posla, muškarac se još i potpuno izgubi u obilju reči kojima ga žena zaspe i ne shvata da je njoj samo potrebno da s njim podeli to da je leđa i ruke bole od posla (zna i sama da će prestati da je bole kada se odmori), da je potrebno samo da je sasluša, da nikakvo rešavanje problema niti dugačke rečenice kao odgovor nisu neophodni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.