U trendu

Otkrivena jednačina ljubavi: Olovku u ruke i izračunajte hoćete li ostati u braku ili se razvesti

Verovali ili ne, stručnjaci su napravili jednačinu uz pomoć koje možete izračunati da li je vašem braku suđeno da potraje ili ne. Psiholog i matematičar uzeli su u obzir fizičke pokazatelje, ali i to jesu li parovi u raspravi koristili humor, jesu li bili otvoreni ili možda arogantni i agresivni.

Svi parovi se svađaju, ako nema većih razloga onda zbog otvorene paste za zube ili podignute daske na WC šolji. Ali, nekada svađe mogu biti baš ružne pa čak ni seks pomirenja ne može ukloniti osećaj da se pretnja nadvila nad vašom vezom. Želite li da predvidite šta će se dogoditi s vašim brakom, hoćete li ostati zajedno ili ćete se razvesti, možete to pomoću matematičke jednačine, koja navodno predviđa sudbinu veze s 90 posto preciznosti.

Kako se svađate

Jednačina je potekla iz istraživanja psihologa Džona Gotmana i profesora matematike Džejmsa Marija, koji su snimali 15-minutne video-zapise svađa dugogodišnjih partnera. Osmislili su metodu za ocenjivanje svega što se događalo tokom svađa, uključujući srčani ritam, vrednosti krvnog pritiska, izraze lica i provodljivost kože. Nisu se fokusirali samo na fizičke pokazatelje, obratili su pažnju i na to jesu li parovi koristili humor, jesu li bili otvoreni ili možda arogantni i agresivni.

Pomoću svega toga, dekodirali su šta se događalo tokom rasprave i tada su mogli da predvide hoće li se par razvesti ili neće. Dakle, radi se o tome kako se svađate i šta govorite u svađi, to je ključno za vaše šanse za dugoročnu sreću.

Želite li da izračunate svoje izglede, uzmite olovku u ruke i papir pred sebe jer sledi jednačina:

Wt+1= w + RwWt + IHM (Ht)

Zbunjujuće? Može izgledati kao niz nasumično odabranih slova i pokoje brojke, ali nije tako. Evo i obrazloženja Gotmana i Marija.

1. Wt+1 označava pozitivnost ili negativnost ženinog sledećeg komentara u raspravi.

2. Malo w označava uopšteno ženino raspoloženje.

3. Dodajete RwWt, što označava ženino raspoloženje prema mužu.

4. Zatim dodajete IHM, što označava muževljev uticaj.

5. (Ht) na kraju jednačine znači da morate uvrstiti i najnoviju muževljevu radnju.

Korišćenjem ovog sistema, sve što se izgovori tokom svađe svrstava se u kodove. Na primer, „odbrana” je negativan kod, a „naklonost” ili „humor” su pozitivni kodovi. Prema sistemu kodiranja Gotmana iz 1995. godine, svaka reakcija u svađi vredi određeni broj bodova pa radost nosi +4 boda, humor takođe +4, a zainteresovanost +2 boda. Ako ste loše raspoloženi, pripremite se na gubljenje bodova, prezir nosi -4, a gađenje -3 boda.

Nije svaka svađa loša

I kako je sve to povezano s time hoćete li se razvesti ili ne? Zbog toga jer su sistem kodiranja i jednačina povezani. Kako objašnjava matematičarka Hana Fraj, sve zavisi od zadnjih delova jednačine, tj. o muževljevom uticaju i muževljevoj reakciji. Radi se o pozitivnim i negativnim reakcijama koje se stavljaju u grafikon, a ako dosegnu određeni prag – vezi bi mogao da bude kraj.

Iznenađujuće, grafikon je otkrio da su parovi s vrlo niskim pragom negativnosti zapravo najneuspešniji, što znači da je svađa tu i tamo potrebna. Uspešniji su bili parovi koji su odmah progovarali o onome šta ih muči.

Zaključak: Ukoliko želite da sačuvate vezu, što pre popričajte o problemu koji se pojavio i neka vam kalkulator bude pri ruci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar