Otkriveno nešto uznemirujuće o ljudima koji varaju partnere

Istraživači sa Univerziteta u Denveru potvrdili su onu staru – „Ko jednom prevari, prevariće opet“.

Takođe, rezultati su pokazali i da je varanje obrazac koji se ponavlja, kako za one koji varaju, tako i za one koji su prevareni i čije je poverenje poljuljano.

Šta je studija otkrila

Vođa istraživanja Kaja Nop je ispitala 484 osobe starosti između 18 i 34 godine koje nisu u braku i otkrila da su oni koji su prevarili jednom, to najčešće ponavljali i u narednim vezama. A oni koji su prevareni, takođe su bili skloniji tome da dožive prevaru od strane budućih partnera.

Ovaj obrazac ne mora da se ograniči samo na pitanje neverstva, već se može primeniti i na agresivna ponašanja poput fizičkog i emocionalnog zlostavljanja, koja su bila učestala u ovakvim vezama.

„Želimo da poverujemo da učimo iz sopstvenog iskustva i na svojim greškama, posebno kad se radi o ljubavi, međutim nažalost nije tako. Zapravo je prilično teško razbiti negativne obrasce na koje smo navikli i po kojima smo naučili da funkcionišemo, posebno kad se radi o ljubavnim vezama“, objasnila je Nopova.

Zašto se ovo dešava?

Ranija istraživanja su pokazala da su osobe koje varaju jako dobre u racionalizovanju sopstvenih motiva koji ih „teraju“ na prevaru, a psiholozi smatraju da se to dešava, između ostalog, jer su prilično sigurni u svoje sposobnosti da kontrolišu rizičnu situacije i prevaru sakriju od partnera.

Takođe, ove osobe su sklone prevarama, budući da kod njih ovakav vid rizičnog ponašanja, svesti o tome da se radi o zabranjenom voću, te bojazni od toga da bi mogli da budu otkriveni, izaziva seksualno uzbuđenje, zbog čega nisu u stanju i ne žele da prekinu ovaj način ponašanja.

Zašto je ovo bitno?

Varanje je relativno često među parovima, te, sudeći prema statistici, pogađa oko 25 posto veza u Sjedinjenim Američkim Državama. Nasilje u vezama takođe – čak 29 posto žena prijavi nasilno ponašanje u vezi, a 94 posto od tog procenta su žrtve emocionalnog nasilja. Koliko je tek onih koje šute i ne prijavljuju nasilje?

Naučnica ističe da većina ljudi ne shvata veličinu ovog problema, kao ni činjenicu da je iskreno priznavanje toga da mi li neko nama blizak imamo sličan problem, prvi korak u njegovom rešavanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.