U trendu

Ova navika može da našteti vašoj vezi ili braku, pokazalo je istraživanje

Ovo vam sigurno zvuči poznato, bez obzira na to da li se radilo o vašem partneru ili vama. Sedite s romantičnim partnerom, pričate nešto i u jednom trenutku shvatite da vas uopšte ne sluša, već je fokusiran na svoj telefon. Iako se možda ne čini kao ozbiljna stvar, ta pojava, koju su u Americi nazvali „phubbing“ (od „phone“ i „snubbing“), a mi je možemo nazvati „fokusiranost na telefon“, sve je češći razlog nezadovoljstva u braku, piše NY Times.

Studija objavljena 2022. godine pokazala je da takvo ignorisanje može dovesti do osećaja nepoverenja i udaljavanja. Drugo je istraživanje pokazalo da partner koji ignoriše, često bude isto tako ignorisan.

„Phubbing“ može bit niz različitih ponašanja – od gledanja u telefon usred razgovora, do proveravanja telefona čim razgovor malo zastane ili pak stalnog držanja telefona u ruci i pogledavanja na ekran, objasnio je psiholog Entoni Čembers, specijalizovan za parove i porodicu na Porodičnom institutu na Univerzitetu Northwestern.

Dodaje kako je to problem s kojim se parovi, s kojima radi, najčešće susreću. Ali, dobra je vest da se takvo ponašanje može promeniti, što dovodi do poboljšanja odnosa među partnerima.

Definišite granice

Iako su retki parovi koji raspravljaju o tome koliko će i kako koristiti tehnologiju u svojim vezama, to bi pitanje trebalo da bude jednako važno kao i ono – gde ćemo živeti ili kako ćemo urediti naše finansije. Predlog je da partneri dogovore vreme ili mesto na kojem se neće koristiti telefoni ili računare, na kojem će biti posvećeni jedno drugome. Na primer, istraživanje je pokazalo da kad ljudi drže svoje telefone na stolu tokom obroka, više su rastreseni i manje društveno angažovani.

Recite šta vam smeta

Ako je jedan partner fokusiran na pametni telefon ili računar, a drugi samo ćuti i u njemu ključa, teško da će se situacija popraviti. Ključno je dati partneru do znanja da takvo ponašanje nije prihvatljivo te da dovodi do osećaja povređenosti, frustracije i omalovažavanja.

Komunicirajte

Komunikacija je ključna u svakoj vezi. Pa ako jedna osoba u vezi ima osećaj da ju druga ignoriše, iako su u istoj prostoriji, jedan od najjednostavnijih načina da privuku pažnju je da pokušaju da komuniciraju. To može biti jednostavnim dodirom kojim će izbaciti partnera iz fokusa usmerenog na telefon ili pak slanjem poruke sadržaja poput „digni pogled“ ili „uzmi pauzu“, kojim će skrenuti pažnju na sebe.

Ali, nakon što je pažnja dobijena, važno je i jasno i glasno reći šta od partnera očekuju ili im je potrebno. Pa makar to bilo da ostave telefon po strani, prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar