U trendu

Ova rečenica će ublažiti svaki sukob u vezi ili braku, dobro je zapamtite

Svađe su sastavni deo svih odnosa, i dok neki po svaku cenu pokušavaju da ih izbegnu, ponekad nam se čini da u svojoj blizini imamo ljude koji su u stalnoj potrazi za razlogom da se naljute.

Svađe u vezama i brakovima takođe nisu retkost. Iako svađa ne mora nužno da bude loša za odnos, vrlo često zaboravimo zašto smo uopšte počeli da se svađamo i krene paljba koja više nema veze s početkom svađe.

Izvlačimo stvari iz prošlosti, prisećamo se svega što nam nije bilo po volji, a sve s ciljem da iz svađe izađemo kao pobednik. Konačni rezultat najčešće ipak ne bude pobeda, nego povređeni ljudi, prenosi Zadovoljna.hr.

A zašto se to događa? Psiholozi ljutnju definišu kao osećaj bola u kombinaciji s mislima koje izazivaju bes. Te misli, odnosno bes ponekad motivišu osobu da se brani napadom.

A kako se svađati pametnije?

Na univerzitetu u Viskonsinu 2013. godine sprovedena je studija pod nazivom „Upravljanje sukobima: teški razgovori s teškim ljudima“. Studija je pokazala da je usred svađe važno održavati sigurno okruženje, odnosno izgovarati rečenice i postavljati pitanja koja vode do slaganja. Predloženo je korišćenje izjava koje počinju rečju „ja“.

Kako biste ublažili svađu, koristite se sledećom rečenicom: „Želela/želeo bih se usredsredim na sve stvari oko kojih se slažemo.“

Možete menjati formulaciju sve dok ona uključuje reč „slažemo“.

Ova rečenica sa sobom donosi brojne prednosti. Obezbediće, za početak, da se borba ne produži. Kada počnemo da tražimo područja u kojima se slažemo, menja se naš način razmišljanja. Drugu stranu prestajemo da posmatramo kao neprijatelja i na nju gledamo kao na nekoga ko nije toliko različit od nas.

Izgovaranjem ove rečenice kod druge strane bi trebalo da smanjite razlog za ljutnju, čak može i nestati. Svi smo ponekad loše raspoloženi i samo tražimo razloge za svađu, ali kada provokaciju dočekamo s osmehom i željom za razgovorom, osobi željnoj svađe postajemo neprivlačna meta.

Ako vam se učini da se nalazite u situaciji u kojoj je nemoguće pronaći zajednički jezik, pokušajte još jednom dobro da razmislite. Čak i kod najgorih situacija često postoji mogućnost dogovora.

Možda će vam biti potrebno malo prakse da u svakoj situaciji pronađete rešenje zbog kojeg niko neće biti povređen, ali setite se da sve počinje samo jednom rečenicom – želela/želeo bih se fokusiramo na sve stvari oko kojih se slažemo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)