U trendu

Ovaj detalj je važan kod seksa jednako kao i predigra, a često ga mnogi zaborave

Ako nakon vođenja ljubavi imate potrebu za maženjem, zagrljajima i dodirima, a vašem muškarcu se spava, nemojte misliti da tražite previše jer maženje nakon seksa priželjkuje gotovo svaka žena.

Dok većina muškaraca smatra da su seksualne aktivnosti završile u trenutku kad je žena fizički zadovoljena, ženska percepcija je potpuno drugačija.

Većini žena je za potpuno seksualno zadovoljstvo potrebno i maženje zbog kojega će se nakon seksa osjećati spokojnom i srećno. Baš kao i grljenje, maženje povećava proizvodnju oksitocina u telu, odnosno hormona ljubavi. Njegovo se lučenje pojačava i tokom orgazma, a uveliko doprinosi podizanju raspoloženja i jačanju odnosa među partnerima.

Intimnost nakon seksa jednako je važna za žensko zadovoljstvo kao i predigra, kaže dr Robin Milhausen, profesorka seksualnosti na Univerzitetu Guelf.

Većina žena se nakon seksa osjeća ranjivima, a nekoliko minuta intimnog maženja kod žena pobuđuje osećaj sigurnosti. To je jedna od najboljih i najlakših stvari koje možete učiniti kako biste poboljšali svoju vezu.

Odvojite barem šest minuta da se poigrate sa njenom kosom, češkajte je po leđima, poljubite je u obraz ili čelo i dajte joj slatki kompliment o tome kako je dobro biti s njom, ako to zaista i mislite, predlaže dr Milhausen i navodi koje su još dobrobiti maženja nakon seksa.

1. Maženje nakon seksa smanjuje količinu stresa

Stres je postao jedna od najgorih bolesti modernog doba, koja na sebe veže bezbroj problema. Hronični stres bi trebalo da prepoznamo i na vreme da reagujemo kako bismo spasili zdravlje. Maženje je najbolji i najlakši način da pronađemo sopstveni mir, objašnjavaju stručnjaci.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Biological Sciences” tvrdi da oslobađanje oksitocina u telu može smanjiti količinu hormona stresa, kortizola. Druga studija objavljena u časopisu “Association for Psychological Science” otkriva da oksitocin može pomoći u ublažavanju simptoma teskobe.

2. Maženje nakon seksa poboljšava imunološki sistem

Osim oksitocina, maženje podstiče telo da stimuliše serotonin i dopamin. Nakon što se to dogodi, sva tri hormona rade usklađeno kako bi zaštitili telo od štetnih infekcija, jačajući tako vaš imunološki sistem. Oksitocin pomaže dobrom funkcioniranju telesnih stanica, odgovornih za regulaciju imunološkog sistema.

3. Maženje nakon seksa smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Redovno maženje nakon seksa može pomoći u kontrolisanju nivoa krvnog pritiska. U istraživanju sprovedenom na 59 žena meren im je krvni pritisak pre i nakon grljenja sa partnerom. Eksperiment je otkrio ne samo značajno smanjenje krvnog pritiska, već i visok nivo oksitocina u telu.

4. Maženje nakon seksa jača emocionalnu vezu između partnera

Ako želite da očuvate zdravlje i radost u vašoj vezi, morate više da se mazite. Nakon seksa su žene posebno ranjive, a muškarcima se spava. Iako ih zbog toga ne možemo kriviti jer je to stvar biologije, trebalo bi da im objasnite koliko vam je maženje važno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.