U trendu

Ovakvo ponašanje može da vas košta veze ili braka, a mnogi ga shvataju olako, kažu stručnjaci

Da li i vi ovo smatrate preljubom?

Mikroprevara je pojam koji se sve češće koristi da opiše oblike ponašanja za koje su mnogi uvereni da nisu izdaja partnera. Mnogi od nas su to uradili ili se dogodilo nama – „lajkovali“ smo fotografiju nekome kome ne bi trebalo ili se predugo zadržali u razgovoru koji je bio očigledno koketiranje.

Ove radnje nisu varanje, niti pokazuju da je neko imao želju i nameru da vara, ali se u poslednje vreme naziva „mikroprevarom“.

Šta je mikrovaranje?

Mikroprevara je ponašanje koje nije ozbiljno kao neverstvo, ali samo po sebi stvara utisak da ste izdali, izneverili, prevarili nekoga.

Takva dela mogu da uznemire drugu stranu, a njena osećanja su važna, zar ne?

U mikrovaranje spadaju:

  • flertovanje ili deljenje seksualne energije s nekim
  • „lajkovanje“ i deljenje komplimenata nekome pored provokativnog sadržaja koji deli na društvenim mrežama
  • održavanje emocionalno intimne veze s bivšim ljubavima ili flertovanje s njima
  • nepostavljanje jasne granice s nekim ko deluje zainteresovano za vas ili minimiziranje i skrivanje statusa veze od njega/nje
  • davanje broja mobilnog telefona nekome (ko ima romantične ili seksualne namere)
  • pridruživanje sajtu za upoznavanje
  • trošenje novca na drugu osobu
  • pričanje negativnih stvari o vezi, naročito nekome za koga ste zainteresovani
  • održavanje stalne komunikacije s nekim, držanje te komunikacije delimično ili potpuno u tajnosti
  • traženje utehe i veze s nekim dok u vašoj vezi postoji napetost

Ipak, ono što se smatra mikrovaranjem neki ljudi ne vide tako, pa im čak nije ni smisleno da nekoga to može da povredi. Lori Kret, licencirana terapeutkinja i suosnivačica Instituta za odnose „Aspen“, kaže za Mashable da je teško napraviti jasnu listu ponašanja koje se univerzalno smatraju mikrovaranjem. Svaki par, naime, ima svoje definiticije preljube i gde se povlače crvene linije.

Kako mikrovaranje utiče na vezu?

Emocionalna intimnost, flertovanje i tajnovitost, koji su uključeni u mikrovaranje, mogu vremenom da naruše vezu, poverenje u njoj i osećaj sigurnosti.

– Posvećene veze zahtevaju dosledan napor, a usmeravanje nečije emocionalne i seksualne energije na ljude i odnose izvan partnera znači da dozvoljavate da intimnost vaše veze stagnira – upozorava Lori Kret.

Naravno, to ne znači da ne treba da imate bliske i intimne odnose s prijateljima i porodicom. Zapravo, to je apsolutno neophodno!

– Međutim, flertovanje, „seksting“ ili ručak s kolegom ne samo što će za vašeg partnera da deluje kao izdaja nego će vam odvratiti pažnju od ulaganja energije u stvaranje veze koju zaista želite – naglašava ona.

(Glossy)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar